Petak, 20.09.2013.

16:48

Kosovo: Pomen pripadniku Euleksa

Komandant za civilne operacije EU Hansjerg Haber doputovao je na Kosovo radi održavanja komemoracije povodom smrti pripadnika Euleksa.

Izvor: Tanjug

Default images

Haber se, u pratnji šefa misije Euleksa Bernda Borharta, obratio osoblju Euleksa u Kosovskoj Mitrovici i Prištini istakavši da je došao na Kosovo da izrazi svoju solidarnost i saučešce i da se, zajedno s njima priseti poginulog kolege Audrijusa Šenavičijusa.

“Ovo je tragičan događaj i važno je da znate da imate podršku i poštovanje najviših rukovodećih nivoa u Briselu. Duboko sam uveren da će naša policija i sudsko osoblje, u saradnji sa kosovskom policijom i pravosudnim organima Kosova, sprovesti temeljnu istragu jučerašnjeg tragičnog događaja”, rekao je on.

Na početku sastanka koji je održan u glavnom štabu Euleksa u Prištini Euleksovo osoblje, zajedno sa Borhartom i Haberom, održalo je minut ćutanja u znak sećanja na Šenavičijusa.

Otvorena je i knjiga žalosti u kojoj predstavnici Euleksa i zvaničnici kosovskih institucija, predstavnici diplomatskog kora, kao i predstavnici međunarodnih organizacija mogu da upišu svoje izraze saučešca.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga, ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi i predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići bili su među prvim zvaničnicima koji se se danas upisali u knjigu saučešća.

Ubistvo carinika Euleksa na severu Kosova neće zaustviti primenu sporazuma o integrisanom upravljanju granicama, izjavio je danas zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči.

Posle sastanka sa komandantom za civilne operacije Evropske unije Hansjergom Haberom, Kuči je rekao da je Vlada Kosova spremna da ponudi svaku vrstu pomoći Euleksu i da već postoji dobra policijska saradnja.

Šenavičijus je bio carinski službenik Euleksa koji je radio u sastavu redovnih smena na prelazima na severu Kosova.

Prvi put je u misiji radio u periodu od aprila 2010. do maja 2011. godine kao službenik za carinske prihode, a na svoje drugo radno mesto carinskog službenika stupio je u avgustu 2012. godine.

Pre zaposlenja u Euleksu, on je bio viši carinski inspektor Odeljenja litvanske carinske službe u Klajpedi, a za sobom je ostavio suprugu i dva sina.

Ubijen je u sačekuši na putu Mitrovica – Raška u blizini Zvečana kada je nepoznati napadač pucao na vozilo u kojem se nalazio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: