Četvrtak, 20.02.2014.

16:02

EU: Janukovič da skrati mandat

Šefovi diplomatije Nemačke, Francuske i Poljske predložili su predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču da skrati mandat.

Izvor: Tanjug

Default images

Ministri spoljnih poslova Nemačke, Francuske i Poljske predložili su na sastanku predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču da skrati mandat do kraja godine, javili su ruski mediji, pozivajući se na Poljsku novinsku agenciju - PAP.

Neimenovani izvor rekao je poljskoj agenciji da Frank-Valter Štajnmajer, Loran Fabijus i Radoslav Sikorski "nagovaraju Janukoviča da skrati mandat na funkciji šefa države do kraja ove godine", prenela je agencija RIA Novosti, podsećajući da redovni predsednički izbori u Ukrajini treba da budu održani 2015. godine.

Agencija Rojters prenosi da šefove diplomatije Nemačke, Francuske i Poljske više ni ne očekuju u Briselu, već da će oni do daljeg ostati u Kijevu, gde će nastaviti da pregovaraju o smirivanju situacije.

Izvor PAP iz diplomatskih krugova takođe je rekao toj agenciji da su se "pojavile šanse za kompromis, koji se odnosi na skraćenje rada predsednika i parlamenta, izrade novog ustava u toku nekoliko meseci i formiranja nove vlade Ukrajine u toku nekoliko dana", preneo je Itar-Tas.

PAP izveštava i da je u razgovorima šefova nemačke, francuske i poljske diplomatije sa Janukovičem proglašena pauza.

Ruske agencije, istovremeno, izveštavaju da je u Kijevu - gde se sukobljavaju antivladini demonstranti i pripadnici policije, počela sednica Vrhovne rade (skupštine).

RIA Novosti navode da je sednicu "radi traženja izlaska iz krize" otvorio potpredsednik Ruslan Košulinski, u situaciji kada nije bilo jasno postoji li kvorum, da je emitovana ukrajinska himna, i potom proglašena jednosatna pauza.

Masovni ulični neredi izbili su u utorak i do tada je u sukobima poginulo, a prema zvaničnim podacima, u sukobima je stradalo više od 30 osoba. ...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: