Utorak, 19.09.2006.

17:51

Srbija dobija i trećeg operatera

Danas je objavljen poziv za učešće u tenderu za izdavanje licence za trećeg mobilnog operatera u Srbiji.

Izvor: Beta

Default images

Republička agencija za telekomunikacije objavila je tender po početnoj ceni od 320 miliona evra. Na tenderu mogu da učestvuju operateri koji imaju više od tri miliona mobilnih telefonskih pretplatnika i čiji je prihod na kraju prošle godine bio veći od 500 miliona evra. Odluka će biti doneta 15. novembra.

Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je u avgustu mogućnost da Srbija do kraja godine dobije i trećeg operatera, uz naznaku da će se to desiti ukoliko neka kompanija zvanično pokaže interesovanje za treću licencu. Sada, međutim, nije pomenuto da li se neka telekomunikaciona kompanija za to zainteresovala.
Za licencu za mobilnog operatera ne mogu da konkurišu oni koji su već vlasnici jedne licence u Srbiji. Zahtev za otkup tenderske dokumentacije podnosi se od 25. do 27. septembra, a za učesće na tenderu potreban je depozit od četiri miliona evra.

Ponude se podnose 3. novembra, a javno otvaranje je istog dana u 15.30 u prostorijama Agencije za telekomunikacije. Agencija će do 6. novembra objaviti imena ponuđača i dalji tok postupka izbora najboljeg, a konačna odluka će biti doneta do 15. novembra.

Licenca za trećeg mobilnog operatera u Srbiji izdaje se na period od 10 godina, a po isteku tog roka njena važnost se produžava još 10 godina, bez podnošenja zahtava vlasnika.

U Srbiji je tek nedavno razrešeno višegodišnje pitanje Mobtela, koji je preimenovan u Mobi 63, a zatim prodat norveškoj kompaniji Telenor, u julu ove godine.

Novac dobijen od prodaje, 1,155 milijardi evra, otišao je u budžet države, a prema najavama iz Vlade Srbije, biće najvećim delom utrošen na investicije iz Nacionalnog investicionog plana. Nakon dolaska Telenora očekivala se ubrzana modernizacija telekomunikacija u Srbiji.

List Politika je spekulisao da se među najozbiljnijim kandidatima nalaze Mobilkom Austrija i Celkom Izrael.

Srbija, inače, ima između četiri i pet miliona korisnika mobilne telefonije. Tačan broj je gotovo nemoguće odrediti jer mnoštvo korisnika ima po više kartica – brojeva.

Osim toga, mnogi od njih su istovremeno pretplatnici kod oba operatera, pa zato zvanične podatke o broju korisnika usluga Telenora i Mobilne telefonije Srbije 064 treba uzimati s rezervom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: