Subota, 18.06.2011.

19:23

DSS i huligani problem na Kosovu

Lokalni političari DSS, kao i pripadnici ekstremnih grupacija Obraz, Zvečanci i Mitrovčani najveća su bezbednosna pretnja u srpskim sredinama na severu Kosova.

Izvor: Danas

Default images

Posebno važni pojedinci u tim strukturama su Marko Jakšić, Milan Ivanović i Igor Vojinović, navodi se u izveštaju Kancelarije koordinatora Vlade Kosova.

U dokumentu, u poglavlju pod naslovom „Beograd jednom nogom na severu i otvorenim vratima u Briselu“, konstatuje se da na severu vladaju „paralelne srpske strukture kriminalnih grupa i huligana“.

Takođe piše da nema reda i zakona, kao i da je kosovska policija „uglavnom nemoćna“.

Opisuje se uticaj srpskih vlasti na severni deo Kosova, ali se ističe da nisu sve institucije i grupacije na severu pod komandom Beograda, odnosno da se često pojavljuju rivalstva među samim Srbima.

„Ipak, konstatacija je da je zvanični Beograd uvek prisutan na severu i to zbog konkretnih i brojnih razloga. Igra zvaničnog Beograda na severu i oko severa je višestruka, koja s vremena na vreme ometa ili preti podelom, da bi onda monopolisao statusom kvo“, navodi se u izveštaju.

Detaljno se opisuju ultradesničarske grupe, huligani i političke strukture koje ih navodno podržavaju, kao i ličnosti koje su na njihovom čelu.

Posebna pažnja je posvećena organizaciji Obraz koja je, po podacima vlade u Prištini, veoma dobro organizovana i bezbednosno opasna. Obraz na Kosovu predvodi Igor Vojinović (38), Novosađanin s mestom prebivališta u severnoj Mitrovici, po zanimanju profesor istorije na Univerzitetu Kosovska Mitrovica. Članovi Obraza se opisuju kao veliki protivnici legalnih kosovskih institucija, koji pozivaju na nasilje, najčešće usmereno protiv Euleksa, ali i svih drugih međunarodnih predstavnika.

„Igor Vojinović generiše različite ultradesničarske organizacije koje, osim onih na Kosovu i Srbiji, uključuju slične grupe i iz Crne Gore“, piše u izveštaju koordinatora Iljbera Hise.

"Najbolje organizovane grupe huligana Zvečani i Mitrovčani"

Navodi se da su pristalice vladike Artemija - predsednik SNV severnog KiM Milan Ivanović, funkcioner DSS Marko Jakšić, „kao i drugi funkcioneri iz Demokratske stranke Srbije“, zajedno s pripadnicima ekstremnih desničarskih organizacija i huligana organizovali nasilje u februaru 2011, ispred ulaza u manastir Gračanica.

Takođe, kako se navodi, „Igor Vojinović je viđen naoružan u manastiru Duboki Potok, u novembru 2010, kada je zajedno sa Artemijevim sledbenicima preuzeo kontrolu nad tamošnjim manastirom. Zbog tog događaja, kosovska policija je sprovela istragu, ali tokom akcije hapšenja Vojinović je, pod vrlo čudnim okolnostima, uspeo da pobegne u poslednjem trenutku, kroz prozor svog stana u Kosovskoj Mitrovici“, piše u izveštaju.

Prema podacima prištinskih vlasti, na severu deluju takođe ekstremne i nasilne grupacije Nacionalni stroj i Naši 1389. Njihove akcije, kako piše, „najdirektnije i najotvorenije podržava Marko Jakšić“.

Huligani i ultradesničarske organizacije koje deluju na severu Kosova predstavljaju akutni problem, s obzirom na to da su najčešći uzročnici nasilja i da predstavljaju ogroman bezbednosni rizik, napisao je Hisa. On navodi da su dve najveće i najbolje organizovane grupe huligana „Zvečanci“ i „Mitrovčani“.

„Zvečanci“, nazvani tako po mestu Zvečan iz kojeg dolaze, nastali su spajanjem tri manje grupe „Canvez Force“, „Extreme Boys“ i „Elite Delije Sever“, u kojoj je, kako piše, aktivan Jovica Đurić, poznat po nadimku Jole, inače brat načelnika policijske stanice u Zvečanu, kapetana Nenada Đurića.

Grupa „Mitrovčani“, iz severne Mitrovice, nastala je od dve manje grupe - politički motivisane i ekstremno radikalne organizacije „Brđani“, čiji članovi su u čvrstoj vezi s takozvanim „čuvarima mosta“ u Kosovskoj Mitrovici, kao i „Grobari Kosmet“, koja okuplja mlade ljude, „vrlo dobro organizovane i spremne za specijalne akcije u multietničkim sredinama“. Član ove grupe je i brat poručnika Željka Bojića, inspektora u policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici, piše u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: