Petak, 18.08.2006.

14:03

Rumunija gubitnik u Strazburu

Rumunija mora da plati 4,2 miliona evra zbog izgubljenih sporova u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Izvor: Beta

Default images

Rumunska država je jedan od najvećih "gubitnika" pred sudom u Strazburu i to krivicom magistrata, uticajem političkog faktora, posebno u periodu od 2000.do 2004.godine, ali i zato što sudovi ne rešavaju predmete u uobičajenim rokovima, ocenjuju analitičari.

Kako prenose rumunski elektronski mediji, Evropskom sudu za ljudska prava upućeno je od 1994. do sada više od 5.000 žalbi rumunskih građana nezadovoljnih presudama rumunskih magistrata.

Konstatovano je da je Evropski sud za ljudska prava prvenstveno sankcionisao predmete koje se tiču povratka imovine rumunskih građana, konfiskovane za vreme komunističkog režima. U Rumuniji se proces vraćanja imovine odvija vrlo sporo i to u prvom redu zbog dvosmislenih zakona do pre nekoliko godina.

Ovdašnji mediji primećuju da nijedan magistrat nije bio do sada kažnjen zbog pogrešne presude, a velika suma od 4,2 miliona evra se plaća iz državnog budžeta, odnosno iz džepa građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: