Petak, 16.05.2014.

18:07

Štab: Voda u BG ispravna

Voda iz beogradskog vodovoda je ispravna i može da se pije. Batut: Vodu ne koristiti ako dođe do zamućenja. Mali: Neko širi dezinformacije.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

U Štabu su naveli da nisu tačne informacije koje su se pojavile danas u pojedinim medijima i na društvenim mrežama da voda u Beogradu nije za piće i da ne bi smela da se koristi ni prilikom spremanja obroka.

Štab je najavio i zvanično saopštenje tim povodom.

Ranije danas je iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" saopšteno da je kvalitet vode za piće u Beogradu dobar.

Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Slobodan Tošović izjavio je danas da je kvalitet vode u Beogradu na zadovoljavajućem nivou i da građani koji se snabdevaju iz beogradskog vodovodnog sistema piju higijenski ispravnu vodu za piće.

Tošović je naveo da obrenovački i lazarevački vodovod, koji predstavljaju centralne vodovodne sisteme, neće biti u funkciji dok se ne završe sve radnje koje obezbeđuju sigurno snabdevanje, kao i rigorozne kontrole.

"Ostali centralni vodovodni sistemi, poput onoga u Sopotu, Grockoj, Mladenovcu, PKB-u i drugi, su bezbedni. Ostaje problem individualnih vodnih objekata na širem području grada - bunara i loših kaptaža površinskih voda, jer postoji opasnost od kontaminacije izvorišta", naveo je Tošović.

On ne očekuje promene kvaliteta vode, s tim što, kad su u pitanju kvarovi, koji inače prate rad sistema, zahtevaju dužu reakciju, jer posle popravki voda ne sme da se pusti u mrežu bez dobrog ispiranja, dezinfekcije, hlorisanja i kontrole, što zahteva nekoliko dana.

"Uzimamo mnogo više uzoraka nego ranije i obaveštavamo nadležne službe odmah, ne čekajući zvanični izveštaj, čime se ubrzava mogućnost reakcije u slučaju bilo kakvih promena kvaliteta", rekao je Tošović, a prenosi Služba za informisanje Grada Beograda.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je večeras da je voda u Beogradu ispravna za piće i da neko bez razloga širi paniku među ljudima. "U ovim uslovima kad imate katastrofu u zemlji, kad pokušavate da spasite one koji mogu i treba da budu spaseni, neko širi dezinformacije", rekao je Mali Tanjugu. On je, pokazujući rezultate Gradskog zavoda za javno zdravlje, koji ispituje kvalitet vode, još jednom istakao da je voda ispravna za piće.

"Sramota, taj neko treba da razmisli zbog čega je to rekao", naveo je Mali. Gradonačelnik je apelovao na građane da ne stvaraju paniku, jer nema razloga za to.

Mali je istakao da je širenje dezinformacija kažnjivo, naročito u trenutku kad je u Srbiji vanredna situacija.

Voda ispravna i u Novom Sadu

I stanovnici Novog Sada snabdevaju se vodom za piće koja je higijenski ispravna i nema razloga za brigu, saopšteno je danas.

Preduzeće "Vodovod i kanalizacija" u Novom Sadu saopštilo je da je voda koju isporučuje hemijski i mikrobiološki ispravna i da građani Novog Sada i okoline nemaju razloga za brigu.

"Kvalitet vode iz našeg sistema vodosnabdevanja se redovno kontroliše u laboratoriji JKP 'Vodovod i kanalizacija' i na Institutu za javno zdravlje Vojvodine, koji je nadležna institucija za ispitivanje ispravnosti vode za piće", navedeno je u saopštenju.

Batut: Vodu ne koristiti ako dođe do zamućenja

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" preporučio je stanovništvu u poplavljenom području da ne koriste vodu za piće ukoliko dođe do njenog zamućenja kako bi se sprečile crevne bolesti.

Preporuka Batuta je da se takva voda ne koristi ni za pripremanje hrane i ličnu higijenu, već da se u toj situaciji koriste kontrolisani izvori vodosnabdevanja (cisterne i flaširana voda).

U slučaju da se vodosnabdevanje obavlja iz individualnih vodnih objekata, takva voda se ne sme koristi za piće, već se u što kraćem roku mora izvršiti laboratorijsko ispitivanje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: