Četvrtak, 16.01.2014.

00:19

Rakić: DS ima tri prioriteta

Miodrag Rakić kaže da bi DS trebalo da počiva na tri prioriteta - jačanje državnosti, demokratije i unapređenje pravne i političke kulture društva.

Izvor: Politika, Tanjug

Default images

Potpredsednik Demokratske stranke Miodrag Rakić smatra da bi politička agenda DS - pored prioriteta koje je od nje "preuzela Srpska napredna stranka" - Evropa i Kosovo - trebalo da počiva na tri prioriteta, a to su jačanje državnosti, demokratije i unapređenje pravne i političke kulture društva.

U autorskom tekstu u "Politici", Rakić piše da je prvi prioritet državnost i ističe da "treba naglasiti da je državnost garant poretka, jer norme pravne države ne mogu biti primenjene u haosu".

Za drugi prioritet, demokratiju, Rakić piše da se ona nalazi na zastavi Demokratske stranke, da o njoj danas niko ne govori, a da je DS njen branilac i garant.

"Ona nije samo pitanje proceduralne legitimnosti, već i prava ljudi na dostojan žzivot i poverenja u građane", navodi potpredsednik DS-a.

"Treći imperativ jeste stvaranje ambijenta za raspravu o temeljnim pitanjima srpskog društva koji bi omogućio razvoj i unapređenje pravne i političke kulture društva", smatra Rakić.

Pred DS je lažna dilema i lažna tema označena u pitanju hoće li biti politički partner SNS-a u vlasti i zato ponuda za politički dogovor ne znači samo, kao u slučaju drugih stranaka, povećanje broja rezervnih političkih igrača, navodi on.

"Demokratska stranka predstavlja i dalje modernizacijsko jezgro Srbije i da bi mogla da realizuje svoje ideje nužno je da se nađe način da u svom projektu mobilizuje i onaj deo političkog društva koji je okupljen u okviru SNS-a i politički se personalizuje u Aleksandru Vučić", piše Rakić uz ocenu da Vučić nema u sadašnjoj koaliciji saveznika za svoj politički projekat modernizacije Srbije i da ga mora potražiti na drugoj strani, jer "jedini politički blok koji mu to može omogućiti jeste DS".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: