Petak, 10.02.2017.

18:07

"Ne zaboravite, Rusija je faktički prva priznala Hrvatsku"

Rusija zna i razume da Hrvatska ima obaveze prema EU i NATO, ali smatra da to ne bi trebalo da predstavlja prepreku u jačanju odnosa između dveju država.

Izvor: Tanjug

Getty Images

To je izjavio u Zagrebu ambasador Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov izrazivši uverenost da će se uskoro aktivirati rusko-hrvatski odnosi na svim područjima.

"Mi znamo da Hrvatska ima obaveze i prema EU i NATO-u, ali ja sam uveren da to ne bi smelo biti zapreka jačanju naših tradicionalno prijateljih i bliskih odnosa. Verujte, imam osnove da s optimizmom tvrdim da ćemo uskoro biti svedoci aktiviranja rusko-hrvatskih odnosa na svim područjima", rekao je Azimov na konferenciji za medije posvećenoj razvoju rusko-hrvatskih odnosa.

"Imamo velike planove za razvoj bilateralnih odnosa i time želimo pokazati da nismo ravnodušni prema Hrvatskoj. S velikim optimizmom gledam na budućnost naših odnosa", istakao je Azimov, prenela je Hina.

On je kazao da ova godina ima posebnu važnost za rusko-hrvatske odnose. Podsetio je, naime, da se 17. februara obeležava 25. godišnjica ruskog priznanja RH, a 25. maja je takođe 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između dveju zemalja.

Iako su službeno druge države prve priznale Hrvatsku, faktički je prva bila Rusija, rekao je Azimov.

To je bilo u oktobru 1991. godine, kada je Gorbačov sazvao sastanak na kojem su učestvovali Franjo Tuđman i Slobodan Milošević i na kojem je pokušao da pogura mirno rešenje sukoba za države nastale nakon raspada bivše Jugoslavije. "Rezimirajući vrlo teške pregovore, on im je otvoreno rekao: nezavisnost Hrvatske je realnost i s time se moramo pomiriti", kazao je Azimov.

Ambasador je rekao da je Rusija spremna na obnovu političkog dijaloga s hrvatskim rukovodstvom.

"Ja ne mogu otvoriti sve karte, ali mogu reći da bi se u najskorije vreme takav politički dijalog mogao ostvariti", kazao je ruski diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: