Nedelja, 10.02.2013.

10:28

Privedeni zbog incidenta u Temerinu

U Temerinu desio se još jedan incident, za koji pojedini mediji i političke stranke tvrde da ima karakter međuetničkog incidenta. Privedeno pet osoba.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Policija u Temerinu odredila je u subotu meru zadržavanja petorici Temerinaca M.Š. (21), N.M. (19), D.H. (20), N.V. (20) i D.V. (20) zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje, saopšteno je danas iz Policijske uprave Novi Sad.

U saopštenju se navodi da se pomenuta petorica žitelja Temerina terete da su, na ulici pratili i gađali flašama trojicu maloletnika, koji su se sklonili u kuću svog druga.

Iz Policijske uprave Novi Sad se saopštava da se osnovano sumnja su petorica osumnjičenih zatim gađali ciglama tu kuću i razbili prozor.

Sva petorica osumnjičenih sutra će uz krivičnu prijavu biti dovedena na saslušanje istražnom sudiji Osnovnog suda u Novom Sadu.

U noći između petka i subote oko pola dva nepoznati počinioci ciglama su razbili prozore i roletne na jednoj porodičnoj kući, prenosi informativni portal na mađarskom jeziku Vojvodina danas (Vajdasag Ma, www.vajma.info).

Predsednik regionalne organizacije Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Bela Čorba u saopštenju za javnost je naveo da je stradala kuća stanovnika Temerina Z.I. i dodao da je reč o "vandalskom napadu".

Nakon verbalnog sukoba, jedna grupa srpskih mladića gađala je pivskim flašama trojicu maloletnih Mađara koji su potražili spas u kući prijatelja.

"Napadači, psujući 'majku mađarsku' onima koji su u kući, prvo su pesnicama udarali u roletnu uličnog prozora, pa su otišli. Međutim, ubrzo su se vratili brojčano ojačani, tako da se broj napadača popeo na oko deset, koji su ciglama i kamenjem razbili roletnu i stakla na prozoru", naveo je portal Vojvodina danas.

Dodaje se da je ciglom pogođen i jedan mladić mađarske nacionalnosti, koji nije teže povređen.

Porodica je slučaj prijavila policiji i prema nezvaničnim informacijama dvojica napadača su privedena, naveo je Vojvodina danas.

Bela Čorba je u saopštenju za javnost zatražio da nadležni organi preduzmu odgovarajuće mere i da imaju u vidu "etničku konotaciju" celog slučaja.

On je zatražio i da se policijska stanica u Temerinu brojčano ojača, kao i da se izvrši kontrola rada "sumnjivih klubova" iz kojih nasilnici obično i kreću u obračune.

Pastor: Novi incident zabrinjava, nadležni brzo da reaguju

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor upozorio je danas da novi međunacionalni incident u Temerinu pokazuje da nadležni moraju brzo primeniti mere koje će sprečiti dalje pogoršanje bezbednosne situacije u tom mestu, kao i u čitavoj Vojvodini.

U saopštenju za javnost, Pastor je ukazao da najnoviji incident u Temerinu povećava strah i nesigurnost građana za svoju i bezbednost
svoje dece, kao i da urušavaju međunacionalno poverenje i poštovanje.

Podsetio je da je pre dva dana uputio pismo predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću, u kojem je izrazio duboku zabrinutost zbog toga što institucionalni mehanizmi zaštite lične i imovinske bezbednosti u Vojvodini ne funkcionišu.

Pastor je upozorio da bi olako pristupanje i ignorisanje tih incidenata moglo izazvati zabrinjavajuće posledice.

"Ponovo ukazujem na to je krajnje vreme da se ovim događajima pristupi sa maksimalnom odgovornošću. Insistiramo na tome da policija i pravosudni organi u najbržem mogućem roku utvrde sveokolnosti i razjasne motive pod kojima se dogodio najnoviji incident u Temerinu i o tome obaveste javnost, kao i da se odgovorni adekvatno sankcionišu", istakao je Pastor.

LSV: Povećati broj policajaca u Temerinu

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je danas od MUP-a Srbije da se poveća broj policijaca u Temerinu i konačno zaustave međunacionalni incidenti.

"Nije dovoljno da vinovnici tuča budu samo privedeni, potrebno je sprečiti da tuča uopšte i bude. Niko ne sme da strepi na ulici za svoju ili bezbednost svog deteta. Bezbednost je jedno od osnovnih ljudskih prava", navodi se u saopštenju za javnost LSV-a.

Ta stranka je podsetila da je pojačanim prisustvom policije u jesen 2011. godine i zaustavljen sličan talas nasilja.

"Učestalost tuča u ovom mestu i onih za koje je utvrdjeno da su etnički motivisane i onih koje to nisu bile, odavno je prevazišla sve granice i nikako ne doprinosi negovanju tradicionalno dobrih međunacionalnih odnosa koji su karakteristični za Vojvodinu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da treba da se istraži da li postoji međuetnička distanca među mladima, Koliko na incidente utiče alkohol, ko je i kako do sada odgovarao za incidente u poslednjih nekoliko godina.

LSV je pre nekoliko dana zatražila od predsednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da podnese ostavku zbog pogoršanja bezbednosne situacije u Vojvodini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: