Sreda, 08.02.2017.

08:33

Sud: Hrvatska mora da plati pilotu JNA zbog mučenja

Sud u Rovinju je presudio da Hrvatska mora da isplati odštetu od 50.000 evra bivšem pilotu JNA Tomislavu Božoviću koji sada živi u Puli, pišu Večernje novosti.

Izvor: Večernje novosti

Default images

Sud je utvrdio da su ga hrvatske snage mučile u ratnom zatvoru u Kerestincu iako je u decembru 1991. godine napustio vojnu službu.

Međutim,kada je došao iz Tuzle u Hrvatsku odmah je uhapšen i osumnjičen za ratne zločine, a nakon toga su sledile torture u zatvoru gde ga su ga dočekali vojni policajci u punoj ratnoj spremi. Svi od reda su ga tukli, a među njima je bila i mlada policajka. Uz tučnjavu su ga i vređali, stavljali pištolj pod vrat i smestili u samicu.

U traženju odštete za mučenja koja je prošao u hrvatskim zatvorima Božović je detaljno opisao sve torture kojima je bio podvrgnut, a iskaz je dao i predstavnicima Crvenog krsta koji su obilazili zatvore. Sve je to trajalo gotovo pola godine kada je razmenjen i nakon toga se nastanio kod brata u Beogradu i sina u Milanu.

Od hrvatskih je vlasti dobio domovnicu, ali u prvo vreme ne i pasoš, a kada se napokon uspeo da vrati u Hrvatsku obustavljena je istraga protiv njega. sada je sud presudio da država mora da plati odštetu i za troškove 10.000 evra. Nikada nije utvrđeno ko su biloi policajci koji su mučili i tukli Božovića, a sudski postupak za dobijanje odštete trajao je punih četrnaest godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: