Petak, 07.05.2010.

18:51

"Ne zna se zašto VS nije pozvana"

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da bi mu bilo zadovoljstvo da VS učestvuje na paradi u Moskvi ali da ne zna zašto pripadnici VS nisu pozvani.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Na Crvenom trgu u Moskvi u nedelju bit održana tradicionalna vojna parada kojom će biti obeležena 65. godišnjicu pobede nad fašizmom. Paradi će prisustvovati vojne delegacije iz 13 zemalja, a među njima neće biti vojske Srbije. Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin kaže da na Crvenom trgu nije bilo mesta za sve.

U Moskvi se priprema spektakulrana vojna parada. Rusija će izdvojit više od 3 miliona evra, kako bi poslava 65 godina pobede nad fašizmom bila adekvatna.

Na paradi će učestvovati predstavnici svih rodova ruske vojske, ali i jedan broj njihovih kolega iz SAD, Francuske, Velike Britanije i Poljske, saveznica Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu. Srbija nije dobila poziva da učestvuje u paradi.

"Mislim da je doprinos Narodnooslobodilačke borbe u Srbiji zaista impozantan i ukoliko pogledamo koliki broj građana živi u Srbiji i kolike su žrtve podnete, smatram da je naše mesto zaista na onim pozicijama gde se, na najsvečaniji mogući način, obeležava antifašistička borba" rekao je ministar Šutanovac.

Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin kaže da je predsednik Srbije Boris Tadić među prvima dobio poziv da prisustvuje proslavi.

On če biti jedan od 25 svetskih lidera koji će prisustvati ovaj svečanosti.

„Što se tiče učestovanja veterana i vojnih lica na paradi na Crvenom Trgu . Scenario je napravljen u Moskvi i to prema mogućnostima koje ima Crveni trgu. Baš iz tih razloga poziv da učestvuju dobio je samo mali broj država. Ja vas pozivan da paradu gledate na televiziji“, rekao je Konuzin.

Šutanovac je primetio kako spsko-ruski vojni odnosi, "ne prate, nažalost, sveukupne političke odnose na način na koji bi mi to želeli, ali sam potpunog ubeđenja da će ove godine da dođe do promene tih odnosa".

Ministar je izneo da se krajem godine očekuje poseta visoke delegacije, predvođene načelnikom generalštaba Ruske vojske, Generalštabu VS.

Od zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, čiji su vojnici bili deo pobedničke Crvene armiji, nisu pozvane da sudeluju baltičke države i Gruzija.

Osim vojnika iz Srbije, na paradi neće biti vojnih kontigenata i iz ostalih jugoslovenskih zemalja, koje su bile u pobedničkoj antihitlerovskoj koaliciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: