Utorak, 07.02.2017.

14:15

"Hrvatskoj nije u interesu da Srbija sutra uđe u EU"

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović rekao je u Beogradu da ne očekuje promene u odnosima Srbije i Hrvatske.

Izvor: Beta

On je istakao i da je Hrvatskoj u interesu da se proširenje EU nastavi kao legitiman mehanizam pritiska na zemlje kandidate.

Jović je novinarima u pauzi konferencije o odnosima Srbije i Hrvatske "Hrvatska naš sus(j)ed" rekao da, međutim, od Hrvatske ili neke druge zemlje ne zavsi da li će uopšte biti proširenja Unije.

On je rekao da se već duže vreme u odnosima Srbije i Hrvatske "ne dešava ništa suviše ozbiljno", odnosno da postoje "neki bolji i lošiji momenti" i da dugoročno gledano očekuje da će se nastaviti status kvo jer ti odnosi izlaze iz bilateralnog okvira".

Jović je rekao da bi Hrvatskoj bilo u interesu da se proširenje nastavi zbog pritisaka koje bi tako mogla dalje da ostvaruje i dodao da Hrvatsku tu ne radi ništa što je protivno pravilima EU.

"Hrvatskoj je u interesu proširenje EU jer je prošrirenje postalo instrument pritiskanja zemalja kandidata što je jednim delom bilo i dok je Hrvatska ulazila u EU i u tom smislu je vrlo efikasno kao sredstvo spoljne politike svih zemalja članica", rekao je on.

On je rekao da je Hrvatskoj bilo u interesu da se taj proces nastavi, ali da nije siguran da bi joj bilo u interesu da "Srbija uđe u EU sutra".

Jović je dodao da Srbija sve dok želi da uđe u EU uvek može očekivati određene bilateralne uslove bilo od Hrvatske ili neke druge članice EU i da su metode pritiskanja legitimno sredstvo političke akcije.

"Sve dok te zemlje (kandidati) žele biti članice EU, proces ulasku u Uniju ih stavlja u situaciju da moraju ispunjavati one uslove koje zemlje EU postavljaju pred njih", rekao je Jović i dodao da su zemlje kandidati u lošijoj poziciji od drugih članica sve dok žele da uđu u EU.

On je podsetio da je tako Hrvatska morala da popusti Italiji u vezi sa zaštićenim ribolovnim područjem ili Sloveniji u arbitraži oko granice.

Jović je rekao i da pitanje daljeg proširenja ne zavisi od Hrvatske ili neke druge članice EU.

"Kao što vidimo, EU je na samitu u Valeti imala dosta ozbiljnih pitanja sopstvenog identiteta i očekujem da će se možda na sledećem samitu u Rimu krajem marta ove godine otvoriti neka od tih pitanja", rekao je on u pauzi skupa koji je organizovao Centar za spoljnu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: