Subota, 07.01.2012.

10:51

Putin i Medvedev odvojeno za Božić

Ruski patrijarh Kiril služio je božićnu liturgiju u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, kojoj je prisustvovao i predsednik Rusije Dmitrij Medvedev sa suprugom.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Patrijarh je u božićnoj poslanici vernike pozvao na milosrđe prema onima kojima je potrebna pomoć i poručio da svakodnevna "životna trka" ne treba ih ometa da slede Hristovo učenje.

Predsednik Medvedev čestitao je svim pravoslavnim vernicima praznik, navodeći da je to vreme radosti i nade, blagih misli, brige i o bliskim i o nepoznatim ljudima.
(Foto: Tanjug)
"Milosrđe, uzajamno uvažavanje, tolerancija, ljubav prema porodici, svom narodu i domovini - to su vrednosti koje leže u osnovi ljudske civilizacije. Vekovima ih iz pololjenja u pokoljenje prenose Ruska pravoslavna crkva i druge hrišćanske vere u našoj zemlji. Oni mnogo čine za jačanje građanskog mira i saglasja u društvu, njegovog moralnog ozdravljenja", poručio je Medvedev.

Pravoslavnim vernicima i patrijarhu Kirilu praznik je čestitao i premijer Vladimir Putin, koji je Božić dočekao u Spaso-Preobraženskom saboru u Sankt-Peterburgu. "Ovaj svetli praznik inspiriše ljude na blage namere i dobra dela", naveo je Putin, poručujući patrijarhu Kirilu da je uveren da će Ruska pravoslavna crkva pod njegovim rukovodstvom i dalje razvijati konstruktivnu saradnju s državnim i javnim institucijama.

Prema anketi Centra za istraživanje Jurija Levade, Božić u Rusiji slavi 65 odsto građana.

Putin: Priznajem, ovde sam kršten

Premijer Rusije Vladimir Putin otkrio je novinarima, po završetku liturgije u crkvi Preobraženja u Sankt Peterburgu, da je u tom pravoslavnom hramu tajno kršten kao beba.

"Ovo je posebna crkva za mene. Ovde sam kršten", rekao je sinoć Putin, koji je rođen 1952. godine u vreme vlasti Staljina, prenele su agencije.

Ruski premijer je objasnio da je krštenje obavljeno tajno i da su ga u crkvu doneli majka i komšinica, bez znanja njegovog oca koji je bio član Komunističke partije.

"Moj otac bio je član KP Sovjetskog Saveza. Bio je dosledan i strog čovek. Učinile su to krijući od njega. Ili su makar mislile da su to sakrile od njega", naveo je Putin i dodao da je opelo za njegove pokojne roditelje održano u istoj crkvi.

U božićnoj poruci građanima, Putin je pozvao crkvu da nastavi "razvoj konstruktivne saradnje sa državnim i javnim institucijama" u svim oblastima, uključujući "suzbijanje ekstremizma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: