Ponedeljak, 07.01.2013.

12:48

Vulin: Nema podele Kosova

Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin poručio je danas da nema podele Kosmeta, što platforma jasno pokazuje.

Izvor: Tanjug

Default images

"Ovo je godina nade, godina u kojoj je Srbija izašla pred ceo svet i rekla kako vidi pravdeno i trajno rešenje. Ovo je godina u kojoj očekujemo od celog sveta, i međunarodne zajednice da razume i prihvati, glasno kaže da ne može biti pravednog i trajnog rešenja bez saglasnosti Srbije i Srba koji žive na KiM", rekao je Vulin.

Vulin je u izjavi novinarima posle centralne proslave Božića u manastiru u Gračanici naglasio da je ovo godina očekujemo od međunarodne zajednice da se ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela.

"Ovo je, nadajmo se, poslednji put da se predsedniku Republike Srbije zabranjuje da bude sa svojim narodom i da se između njega i njegovog naroda ispreči sila. Mi tražimo od UNMIK-a da se ponaša u skladu sa svojim mandatom i ovlašćenjima i da obezbedi vladavinu prava na KiM", kazao je on.

Direktor Kancelarije pozvao je međunarodnu zajednicu da u skladu sa obećanjima i mandatom obezbedi sigurnost svima koji žive na Kosovu i Metohiji.

"Tražimo od Euleksa da se ponaša u skladu sa svojim mandatom i ovlašćenjima koje je dobio na osnovu odluke Saveta bezbednosti i obezbedi valdvinu prava i sigurnost za sve koji žive na KiM. Božić veliki praznik mira i nade, nade za sve nas koji verujemo da je KiM sastavni deo naše države i da se to nikada neće promeniti. Ne sme biti nasilja na KiM i tražimo od međunarodne zajednice da se ponaša u skladu sa tim", rekao je Vulin.

Vulin je ocenio da je ovo godina u kojoj će biti donete velike i važne odluke.

"Ovo je istorijska godina u kojoj će se Sbrija, nadamo se, izboriti za ono u šta svi zajedno verujemo”, naglasio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Vulin je ukazao da na prostoru KiM na današnji praznik nema 200.000 raseljenih i prognanih, koji ne mogu da proslave praznik tamo gde su se rodili.

On je rekao da se moramo podsetiti i na više od 150 oštećenih i uništenih crkava i manastira, da ne smeju ostati nepomenuti na hiljade ubijenih i nestalih, da je više od 5.000 srpskih nadgrobnih spomenika uništeno.

U vezi ideje predsednika RS Milorada Dodik o podeli KiM, Vulin je kazao da je platforma vlade jasno rekla da Srbija posmatra Kosovo i Metohiju jedinstveno.

"Ne delimo Srbe na severne i južne i politika vlade i predsednika je takva da posle dugo vremena okupljamo sve Srbe koji žive na prostoru na jednom mestu. Nema podele i platforma je jasno rekla kako vidimo budući položaj KiM. Platforma je bila više nego jasna", porucico je on.

Vulin je najavio da će platforma ove nedelje biti predstavljena široj srpskoj i svetskoj javnosti, i da će biti pokazano i na papiru šta mislimo i životu šta raidmo.

U manastiru u Gračanici danas je, pred više stotina vernika, i u prisustvu komandanta Kfora Folkera Halbauera, predstavnika EU na Kosovu Samuela Žbogara, stranih diplomata, episkop raško-prizrenski Teodosije pročitao poslanicu patrijarha Irineja u kojoj je građane pozvao na ljubav i mir.

Rešenje za KIM mora biti održivo

Božiæna litrugija u Graèanici (Beta)
Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović ocenio je danas, posle božićne liturgije u manastiru u Gračanici, da svako rešenje za Kosovo i Metohiju, koje se bude postiglo i oko kojeg se dogovore Beograd i Priština, mora biti održivo.

"Svako rešenje koje bude postignuto i oko kojeg se dogovore Beograd i Priština treba da bude održivo, ne sme da bude rešenje koje će u budućnosti biti osnov za bilo kakve nove sporove, nesporazume i nove sukobe. Mora se krenuti napred i da se Priština suoči sa činjenicom i prihvati da se ovo što se ovde dešava nije dopustivo u 21. veku", poručio je on u izjavi novinarima.

Odalović je kazao da Priština mora da prihvati da Srbi moraju da ostanu da žive, i žive dostojanstveno na KiM, i da kao svaki slobodan stanovnik ove planete moraju uživati ista prava i slobode.

"Nažalost to Srbi do sada nisu imali", konstatovao je on, dodajući da se nada da će dijalog, koji prioritet daje životnim temama, tome doprineti.

Odalović je izrazio uverenje da će platforma Vlade ući u parlament, jer je dokument oko kojeg postoji visok stepen jedinstva, i da će iz toga iznedriti jedna rezolucija koja će poslati jasne smernice i poruke, ne samo Srbima zarad Srba i Srbije, već i medjunarodnoj zajednici i kosovskim Albancima.

"Srbija ovom trenutku želi da mirnim putem, kroz dijalog reši sve probleme i otvorena pitanja. Dobro je što se time najzad počelo i što imamo nekoga ko je prihvatio tu odgovornost, ma koliko ona teška bila", dodao je on.

Odalović je rekao da se nada da će stvari ići boljim tokom i da će vreme koje dolazi doneti boljitke kada je u pitanju život srpskog naroda, ali i ukupni odnosi koje treba izgraditi izmedju Srba i Albanaca.

"Očigledno da je ovo trenutak u kojem postoji jedna državna, ali i politička platforma da jedno pitanje koje je do sada bilo nažalost ostavljeno po strani, gurano nekada pod tepih, nekada iz raznih povoda i motiva zapostavljano, najzad dobije na tezini i krene ozbiljno da se rešava", objasnio je on.

Odalović je ocenio da smo 13 godina imali praktično jedan problem koji nikako nismo rešavali, i da su Srbi stradali, proterivani, da je gubljen narod i prostor, te da je vreme da se to konačno zaustavi i bez obzira koliko to teško bilo, počnu razgovori o budućnosti.

Ti razgovori treba da budu o budućnosti Srba i Albanaca i budućnosti zajedničkog života, poručio je on dodajući da oni treba da donesu boljitak svima.

On je rekao da je potrebno obezbediti mir i stabilnost i izrazio nadu da će poruke koje će proisteći iz dijaloga biti prihvatljive za sve, da niko ne bude dobitnik niti poražen, i da svi zajedno budu zadovoljni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: