Nedelja, 06.03.2016.

15:12

Turska: Opozicioni "Zaman" izašao kao provladin

Najprodavaniji turski opozicioni list “Zaman”, koji je od prošle nedelje pod upravom pravosudnih organa, izašao je u sa izrazito provladinom politikom.

Izvor: Beta/AFP

Default images
Foto: Thinkstock

Na naslovoj strani današnjeg izdanja nalazi se tekst o ambicioznom projektu turske vlade za izgradnju mosta vrednog oko tri mlijarde dolara između evropskog i azijskog dela Istanbula.

Osoblje lista navelo je agenciji Frans pres da današnji broj nisu napisali novinari Zamana, jer je im ukinuta internet veza i ne mogu da koriste uobičajeni sistem emitovanja lista.

Odluka o prinudnoj upravi lita doneta je nakon što je turska vlada intenzivirala kampanju protiv propovednika Fetulaha Gilena, koji je nekada bio blizak predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, a sada je njegov zakleti neprijatelj.

Erodgan je u prethodne dve godine u više navrata pokretao sudske procese i čistke protiv pristalica imama Gilena, koji se nalazi u izgnanstvu u SAD.

Turski predsednik je ranije optužio svog nekadašnjeg bliskog saradnika Gilena da gradi "paralelnu državu" kako bi ga svrgnuo s vlasti.

Odluku turskih vlasti osudile su SAD i Evropska unija, koje redovno osuđuju Erdogana za represiju slobode izražavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

21 h

Podeli: