Utorak, 03.11.2015.

07:25

Mrtvačnice prepune zbog utopljenih izbeglica

Vlasti na ostrvu Lezbos saopštile su da više nemaju mesta na grobljima i da 50 tela stradalih izbeglica nije sahranjeno niti se zna gde će to biti obavljeno.

Izvor: B92

Default images
foto: Beta/AP

Gradonačelnik Spiros Galinos rekao je da su mrtvačnice i groblja prepunjeni, da je samo tokom vikenda bilo pet sahrana izbeglica.

“U mrtvačnici se i dalje nalaze 55 tela stradalih... Ne znamo šta ćemo da radimo... Ko je mogao da pretpostavi toliki pokolj na Egejskom moru?“, upitao je Galinos.

Lezbos ima svega 86.000 stanovnika, nalazi se u Egejskom moru blizu turske obale i često je glavna destinacija za izbeglice koje iz Azije pokušavaju da stignu u Evropu.

U tim pokušajima veoma su česte nesreće, krijumčari ljudima pretrpavaju brodove tako da neretko dolazi do katastrofa i utapanja velikog broja ljudi.

U ponedeljak se udavilo 11 izbeglica, dan ranije 15, a Galinos navodi da vlasti užurbano rade na pronalaženju rešenja za otvaranje novog groblja, pored sadašnjeg koje je puno.

Situacija na ostrvu je navela i radnike u hitnim službama da protestuju zbog smanjenja prihoda iz budžeta države, odlukom Vlade premijera Aleksisa Ciprasa, a u okviru programa štednje.

Da je situacija zaista kritična na Lezbosu svedoči i podatak da na celom ostrvu postoje samo tri vozila hitne pomoći, što je daleko od dovoljnog, naročito ako se uzme u obzir da će Grčka uskoro postati “hot spot“ za izbeglice, prema planu Evropske unije koji je nedavno usvojen u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: