Utorak, 03.05.2016.

00:08

Danas je Dan slobode medija

Širom sveta danas se obeležava Dan slobode medija za koju se ocenjuje da je na najnižem nivou u poslednjih 12 godina.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Thinkstock

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvali su novinare i elektronske medije da danas u 11.55 "isključe ton i zamrače ekrane".

Time bi se pridružili međunarodnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine", s ciljem da javnost upozori na sve gori položaj novinarske profesije u Srbiji.

U izveštaju Fridom hausa navodi se da je u 2015. godine, od 199 posmatranih zemalja i teritorija, trećina sa slobodnim medijima, mediji u 36 odsto zemalja su delimično slobodni, dok u 66 odsto nema slobodnih medija.

Srbija se prema tom izveštaju nalazi na 87. mestu svetske rang liste, kao i među 19 zemalja s najvećim padom slobode medija u 2015. godini.

NUNS je upozorio da svrha novinarstva ne sme da bude "ispunjavanje želja političkih i ekonomskih moćnika", kao i da zaposleni u medijima imaju "ponižavajuće niske zarade", dok je UNS ocenio da je sloboda medija u Srbiji ozbiljno ugrožena i da je "zbog privatizacije oko 1.000 novinara i medijskih radnika ostalo bez posla a neki od njih i bez zakonskog prava na socijalni program".

Generalna skupština UN je 1993. godine proglasila 3. maj za Svetski dan slobode medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: