Petak, 01.10.2010.

01:46

I u Holandiji uskoro zabrana burki?

Dve holandske partije desnog centra, koje su postigle dogovor o formiranju manjinske vlade, složile su se da zabrane nošenje burki u toj zemlji.

Izvor: Tanjug

Default images

To se tumači kao jedan od ustupaka za dobijanje parlamentarne podrške antiislamističke Partije slobode.

Nova vlada će takođe, na osnovu međupartijskog dogovora, pooštriti mere za prijem imigranata i povećati broj policijaca koji se brinu o bezbednosti lidera Partije slobode Herta Vildersa, prenela je agencija Rojters.

Sporazum o formiranju manjinske vlade postigli su lideri Narodne stranke za slobodu i demokratiju Mark Rute i Hrišćansko-demokratske stranke (CDU) Maksim Ferhagen, a potrebno je još da dogovor o podršci ultradesničarske partije novoj vladi odobri kongres CDU na sastanku u subotu.

"Želimo da zaustavimo islamizaciju Holandije", rekao je Vilders na današnjoj konferenciji za novinare u Amsterdamu i naveo da će novim merama broj imigranata koji ne dolaze sa Zapada biti prepolovljen.

Lider Hrišćansko-demokratske partije Maksim Ferhagen rekao je da će novi kabinet raditi na poštovanju prava svih, bez obzira na polne ili verske razlike.

"Ovaj kabinet će obezbediti slobodu i ravnopravnost svih - muškaraca, žena (...) hrišćana ili muslimana", rekao je on.

Lider sindikata turskih radnika u Holandiji Mustafa Ajranče rekao je, pak, da će novim dogovorom najviše biti pogođene manjinske grupe i da će tenzije u zemlji biti povećane.

Dogovor partija podrazumeva i uštedu od 18 milijardi dolara kroz kresanje javne potrošnje, kao i smanjivanje budžetskog deficita ispod 3 odsto do 2013. godine.

Ukoliko koalicioni dogovori budu uspešno završeni, Holandija će dobiti prvu manjinsku vladu još od 1939. godine i postati druga zemlja EU, posle Francuske, koja je zabranila nošenje burki na svojoj teritoriji.

U Holandiji živi oko milion muslimana, oko 6 odsto od ukupne populacije zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: