Četvrtak, 01.08.2013.

17:22

"EU ne traži čipovane knjižice"

Ombudsman Saša Janković izjavio da mu je delegacija EU potvrdila da zamena papirnih zdravstvenih knjižica čipovanim nije obaveza Srbije u procesu pridruživanja.

Izvor: Beta

Default images

Ombudsman je zatražio sednicu skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu, kako bi se institucionalno rešilo pitanje zamene papirnih zdravstvenih knjižica novim, elektronskim.

"Postoje prava građana iz zdravstvenog osiguranja koja su ili neostvarena ili nepotpuno ostvarena, a čije poštovanje je mnogo preče od zamene papirnih knjižica plastičnim karticama koje građani treba da plate po 500 dinara, u ukupnom iznosu od preko 20 miliona evra", ukazuje ombudsman Janković.

On ukazuje i da se insistiranje Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja na tom trošku za građane i pozivanje na nepostojeću obavezu u procesu pridruživanja Evropskoj uniji može shvatiti na različite načine.

"Ipak, očekujem da se Fond neće protiviti inicijativi da se zakon donet pre dve godine promeni i nametnuta obaveza građanima ukine ili ublaži, o čemu će, u krajnjem slučaju, odlučiti Narodna skupština Republike Srbije", poručio je zaštitnik građana.

RFZO je tvrdio da je zamena zdravstvenih knjižica plastičnim karticama obaveza Srbije u procesu pridruživanja EU.

Međutim, na sastanku zaštitnika građana s predstavnicima Delegacije EU u Srbiji i u odgovoru Delegacije na izričito novinarsko pitanje da li je to tačno, rečeno je i napisano: "Takva kartica nije zahtev EU, a ni sve zemlje članice nemaju elektronske kartice zdravstvenog osiguranja za građane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: