Petak, 01.04.2005.

11:49

Slovenija i segregacija Roma

Roditelji romske dece najavili bojkot škole u Novom Mestu zbog odvajanja njihove dece od ostalih učenika te škole.

Izvor: B92

Default images

Roditelji 86 romskih učenika prete da neće pustiti decu u školu sve dok ministar prosvete Slovenije Milan Zver ne opozove odluku o odvojenoj nastavi za romsku decu. Roditelji zahtevaju rešenje koje se neće zasnivati na odvajanju dece po etničkoj osnovi.

Zver je odluku o odvajanju dece doneo posle nedavne pretnje roditelja neromske dece da decu neće pustiti u školu sve dok romska deca koja je pohađaju ne budu ravnomerno raspoređena po drugim školama u toj opštini. Zver je odluku pokušao da podvede pod reformisan program devetogodišnje osnovne škole, koji predviđa da deca u okviru starijih razreda u odeljenjima budu raspoređena u tri grupe, na osnovu sposobnosti.

Odluka ministra da decu odvoji po drugom, etničkom kriterijumu, tokom celog školovanja, na svim predmetima sem likovnog i fizičkog vaspitanja, naišla je i na oštre kritike opozicionih stranaka u Sloveniji, koje u njoj vide kršenje međunarodnih akata, koje bi Slovenija, kao potpisnica, morala da poštuje, za B92 javlja Jelica Greganović.

Protesti

Povodom diskriminacije romske dece, ali i prividne tolerancije u Sloveniji, "Neformalna grupa pojedinaca" je pozvala na demonstracije.

Protest će biti održan u petak, u centru Ljubljane,  pod nazivom "Nećemo toleranciju, hoćemo prava za sve", a organizacija je u svom manifestu napisala da je u Sloveniji više nego dosta prividne tolerancije, pod kojom se kriju manipulicije, odricanja i nepriznavanja prava, ksenofobija i homofobija, što sve trpe "izbrisani", "Romi", homoseksulci, siromašni, invalidi i svi ostali kojima su uskraćena neotuđiva prava.

"Neformalna grupa pojedinaca" zahteva i oštro kažnjavanje govora mržnje, bez obzira na to od koga potiče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: