Ebola: Medicinari Nigerije kreću

Nigerija će prva, u tri afričke zemlje, poslati 600 medicinara, volontera, obučenih za suzbijanje ebole kako bi pomogli u borbi protiv širenja te bolesti.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

23:23

Default images

Ovo je danas saopšteno iz nigerijskog ministarstva zdravlja.

Prvi kontingent od 250 nigerijskih stručnjaka biće uskoro raspoređen, mada nije naveden tačan datum, pošto je Afrička unija apelovala prošle nedelje na države članice da, "hitno popune prazninu" pošto najgore pogođenje afričke zemlje - Liberija, Gvineja i Sijera Leone oskudevaju u obučenim lekarima i medicinskim sestrama.

Demokratska Republika Kongo je takođe obećala da će obučiti hiljadu volontera za tu namenu.

Predsedavajuća Komisijom AU Nkosazana Dlamini-Zuma rekla je novinarima u prestonici Sijera Leoneu da su zemlje Istočne Afrike odgovorile na apel za 600 zdravstvenih radnika, prenela je agencija Rojters.

Obraćajući se u Fritaunu, Dlamini Zuma je rekla da "AU oseća obavezu da članicama uputi direktnu molbu za dobrovoljcima".

"Pisali smo svim našim šefovima država zahtevajući od njih da nam daju zdravstvene radnike koji će biti ovde raspoređeni, u ove tri zemlje. Još uvek čekamo odgovore", rekla je Dlamini Zuma.

Nigerija je obećala da će poslati kontingent od 600 volontera da pomogne u borbi protiv najteže eidemije koja je odnela skoro 5.000 ljudskih života u Zapadnoj Africi.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je ''ukorila'' neke afričke zemlje zbog zatvaranja granice državama pogođenim ebolom i navela da "pogoršavaju njihovu patnju odsecanjem zaliha".

SZO prvobitno je apelovao da se angažuje oko 12.000 lokalnog osoblja i 750 stranih eksperata, ali je potom povećala svoje zahteve na 20.000 domaćih i 1.000 stranih zdravstvenih radnika.

Pomoćnik generalnog direktora SZO Keiđi Fukuda potvrdio je da "za sada imaju samo 600 stranih eksperata".

SAD šalje 3.000 pripadnika vojne misije za formiranje 17. jedinice (ETUs) za lečenje ebole i obučavanje lokalnih doktora, a Kuba je poslala na stotine medicinara, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: