Jahjaga: SAD ne određuje premijera

Iz kabineta predsednice Kosova Atifete Jahjage demantovano je da je ona iz SAD donela koverat sa imenom konsenzualnog premijera koji bi bio prihvatljiv za sve.

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

13:19

Default images

Ona je razgovarala sa parlamentarnom Grupom šest plus koju čine poslanici turske i bošnjačke zajednice čiji predstavnik Mahir Jagdžilar je rekao da će Grupa podržati oba kandidata za predsednika skupštine, i DPK i koalicionog bloka DSK-SBK-IK i Samopredeljenje, samo da bi se formirale kosovske institucije.

Predsednica Kosova se sinoć sastala i sa liderom Pokreta "Samoopredeljenje" Albinom Kurtijem koji je, nakon sastanka, rekao da je od Jahjage zahtevao da predsedavajuća Skupštine Kosova Fljora Brovina ne uzurpira govornicu nego da dozvoli debatu u parlamentu kako bi se našlo rešenje za formiranje kosovskih institucija.

Predsednica Kosova imala je juče odvojene sastanke sa političkim partijama zastupljenim u skupštini o mogućnostima za iznalaženje rešenja za formiranje novih institucija.

Jahjaga je razgovarala sa liderom Demokratske partije Kosova Hašijem Tačijem, predsednikom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom, liderom liste "Srpska" Aleksandrom Jablanovićem i liderom Alijanse za budućnost Kosova Ramušom Haradinajem.

U četvrtak, 2. oktobra biće nastavljena konstituivnna sednica Skupštine Kosova sa ciljem da se izabere predsednik kosovskog parlamenta.

Mustafa je juče rekao da koalicioni blok DSK-ABK-IK i Samopredeljenje, koji ima apsolutnu većinu, ima kandidata za premijera koji dolazi iz naroda i da je to Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je, takođe, nakon sastanka sa Jahjagom, rekao da je on konsenzualni premijer jer ga podržavaju četiri političke partije koje čine većinu u Skupštini Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: