"Dogovor ako zahtevi budu realni"

Nikola Selaković rekao da dogovor sa advokatima nije moguć dok se oni jedinstveno ne dogovore šta žele i dok u svojim zahtevima ne budu apsolutno relani.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 23.09.2014.

15:50

Default images

"Njihovi zahtevi nisu realni, ali ja i dalje očekujem da možemo da nastavimo razgovor o nekim od pitanja koja su oni kvalifikovali kao teme, ali pod uslovom da se prekine sa obustavom rada i pretnjama advokatima koji žele da rade", rekao je ministar pravde gostujući na TV Pink.

Selaković je podsetio da štrajk može da se sprovodi samo u skladu sa zakonom o štrajku koji zabranjuje diskriminaciju ljudi koji žele da rade.

Selaković je ranije danas pozvao Advokatsku komoru Srbije (AKS) da stavi van snage Uputstvo po kom advokati moraju da štajkuju pod pretnjom disciplinskih sankcija i isključenja iz advokature, jer se njime krši Ustav Srbije i niz zakona.

"Ako komora ne postupi po predlogu ministarstva pravde u ostavljenom roku, ministarstvo je dužno da postupi po Zakonu o državnoj upravi i predloži Vladi donošenje rešenja kojim se uputstvo komore obustavlja od izvršenja, kao i da pokrene postupak za ocenu njegove ustavnosti i zakonitosti", naveo je ministar pravde.

Selaković je u dopisu komori istakao da je uputstvo direktna pretnja advokatima koji se ne povinuju štrajku, i podsetio da se u tom dokumentu izričito navodi da će neizvršavanje odluka organa Advokatske komore dovesti do teže povrede dužnosti advokata.

"Za težu povredu dužnosti advokata može da se izrekne novčana kazna ili brisanje advokata iz imenika, stoga uputstvo predstavlja direktnu pretnju advokatima koji se ne povinuju štrajku", naveo je Selaković.

Ministarstvo pravde smatra da su tim Uputstvom grubo i višestruko povredjeni Ustav i zakoni Srbije, jer Ustav garantuje pravo na štrajk, što pored ostalog znači i da je svako slobodan da odluči da li će štrajkovati ili neće i da nikom ne može biti nametnuta obaveza da štrajkuje.

"Pokušaj Advokatske komore Srbije da neko vreme ukine advokaturu u Srbiji direktno je suprotan razlozima zbog kojih advokatska komora postoji i predstavlja negiranje javnih ovlašćenja i ostvarenja opštih interesa zbog kojih je komora osnovana", istakao je Selaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: