Priprema dokumentacije za izručenje

Ministarstvo pravde priprema dokumentaciju za ekstradiciju Marka Milićeva, kako bi se pred nadležnim organima Kine pokrenuo postupak za njegovo izručenje.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

13:50

Default images

Prema informacijama koje su danas zvanično dostavljene Ministarstvu pravde, Marko Milićev je uhapšen u Kini u petak 29. avgusta 2014. godine na osnovu međunarodne poternice koju je ranije raspisao Interpol Beograd. Milićev je osumnjičen da je 25. jula vozeći "mini kantrimen" usmrtio Luku Jovanovića na Brankovom mostu u Beogradu.

Ministarstvo pravde je organ nadležan za pokretanje ekstradicionih postupaka okrivljenih i osuđenih lica, pa će tako ono pokrenuti postupak za izručenje Marka Milićeva.

"S obzirom da Srbija nema bilateralni ugovor sa Narodnom Republikom Kinom, niti je na snazi neka međunarodna konvencija, osnov za podnošenje molbe za izručenje je domaći Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kao i načelo uzajamnosti - reciprociteta. Ukazujemo, da će Ministarstvo pravde u nakraćem roku, a odmah nakon prevođenja celokupne potrebne dokumentacije na kineski jezik, dostaviti nadležnim organima Kine ekstradicioni zaktev", navodi se u saopštenju dostavljenom B92.

Ekstradicija Milićeva Srbiji biće zatražena radi krivičnog gonjenja zbog krivičnog dela "teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz člana 289 Krivičnog zakona RS“, kao i zbog krivičnog dela „nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi iz člana 296 Krivičnog zakona RS“.

Ministar policije Nebojša Stefanović juče je na konferenciji za novinare saopštio da je Marko Milićev, osumnjičen da je 25. juna vozilom "mini moris kantrimen” na Brankovom mostu usmrtio Luku Jovanovića, uhapšen u Kini i da će uskoro biti izručen Srbiji. Stefanović je rekao da je Milićev uhvaćen u centralnoj Kini i da se nalazi u pritvoru.

Prema saznanjima "Politike", Marko Milićev uhapšen je u Kini još u petak u jednom tržnom centru u mestu u centralnoj Kini i to po poternici raspisanoj zbog trgovine drogom, a ne zbog nesreće na Brankovom mostu. "U ovoj tuzi ajde da kažemo iskrica je neka proradila u srcu." Ovako je vest o hapšenju Marka Milićeva, osumnjičenog da je automobilom ubio njegovog sina na Brankovom mostu, doživeo otac Bojan Jovanović.

Kaže i da je time ispunjena misija koja je započela njegovim tihim protestom na mestu stradanja njegovog sina, a zatim nastavljena protestnim skupom na kome su se pojavilio mnogi građani.

"Zato što Luki u četvrtak dajemo 40 dana i moj je prvi impuls bio kada sam izašao na most da mu to obećam. Eto, to se desilo i zahvalan sam službi što je uspela da uradi to", kaže Bojan Jovanović

Dok porodica Luke Jovanovića čeka na zadovoljenje pravde, Marko MIlićev je u pritvoru u Kini, gde čeka da bude izručen Srbiji.

Dok on ne stigne u Beograd, tužilaštvo nastavlja istragu i saslušanja svih koji bi na bilo koji način mogli da rasvetle ono što se dešavalo kobne večeri 25 jula.

"Ja sam siguran da će pravda biti zadovoljena. Nismo mi koji delimo pravdu. Pravda je svakakva. Čak i ova pravda da se on uhvati pre 40 dana je uslišena meni", priča Lukin otac.

Za vozilom "kantrimen", kojim je, kako se sumnja, Milićev udario Luku Jovanoviča na Brankovom mostu, policija već gotovo mesec i po neprekidno traga.

Posle sakrivanja vozila, Milićev je 10. avgusta s legalnim pasošem otišao iz zemlje u Tursku, odakle mu se izgubio trag do hapšenja u Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: