"Ukrajina blizu tačke bez povratka"

Predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo i ukrajinski predsednik Petro Porošenko upozorili su da se situacija u Ukrajini bliži tački bez povratka.

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

13:53

Default images

Posle sastanka u Briselu oni su istakli da će Rusija snositi posledice ukoliko hitno ne promeni ponašanje.

"Situacija u Ukrajini se dramatično pogoršala i bliži se tački bez povratka“, rekao je Barozo nakon susreta sa Porošenkom u sedištu Evropske unije i naveo da je to u telefonskom razgovoru preneo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Barozo je istakao da je prisustvo ruske vojske u Ukrajini neprihvatljivo i poručio Rusiji da ne potcenjuje odlučnost EU da brani principe na kojima je osnovana.

On je upozorio da je Evropska komisija pripremila novi paket sankcija protiv Rusije, a da je na šefovima država i vlada EU, koji će se danas popodne sastati u Briselu, da odluče o njihovoj primeni.

"Još nije kasno da se zaustavi eskalacija i nađe političko rešenje“, rekao je predsednik EK, ističući da su Briselu još spremni za kompromis i dijalog sa Moskvom.

"Naša vrata su otvorena, a konflikt i konfrontacija nisu ni u čijem interesu", podvukao je Barozo.

Porošenko je na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavio da je Ukrajina "žrtva strane agresije i terora" i da se na njenoj teritoriji nalaze "hiljade stranih vojnika i stotine tenkova".

On se saglasio da je tačka bez povratka blizu i naglasio da je ubeđen da će EU imati snage da se jedinstveno suprotstavi agresiji i da će uvesti Rusiji nove sankcije, ukoliko ne promeni ponašanje.

"Danas je u pitanju sudbina Ukrajine, a sutra možda celog sveta", upozorio je Porošenko.

Istovremeno, on se založio za primenu mirovnog plana koji je početkom leta sklopljen u Ženevi i pozvao Rusiju da se uključi u njegovu primenu.

"Mi znamo da nema vojnog rešenja", rekao je ukrajinski predsednik i ponovio spremnost da pregovara sa Moskvom.

Porošenko je rekao da Ukrajini ne treba direktna vojna pomoć i oružje iz inostranstva, ali da joj treba pomoć u vidu logistike, obaveštajnih informacija i opremi.

"O tome ćemo sledeće nedelje razgovarati sa našim partnerima iz NATO", najavio je predsednik Ukrajine.

Iz NATO je ranije najavljeno da će Porošenko biti gost na samitu Alijanse u Velsu 4.i 5. septembra, a prethodno su iz Moskve stigle optužbe na njegov račun, rečeno je da rata ne bi bilo da je on hteo da pregovara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: