I austrijski vojnici možda u UKR

Austrijski kancelar Verner Fajman smatra mogućim učešće austrijskih vojnika u mirovnoj misiji UN u istočnoj Ukrajini.

Izvor: B92

Petak, 25.07.2014.

16:52

Default images

Kada bude dogovoreno primirje i usvojen odgovarajući mandat UN, Austrija će, naravno, učestvovati u mirovnoj misiji, poručio je on u izjavi glavnim i odgovornim urednicima pokrajinskih novina u Bregencu.

Prema njegovim rečima, cilj mora biti da se putem pregovora dođe do obustave sukoba, kako bi plavi šlemovi ili druga mirovna misija mogla doći u taj region.

Međutim, Fajman je konstatovao da smo još daleko od primirja.

On, kako je naveo, ne vidi brzu mogućnost za miroljubivo rešenje.

"Vidim mogućnost da graničnim kontrolama sprečimo dostavu vojne opreme separatistima. Vidim mogućnost da se dođe do pregovora o primirju, kako bi plavi šlemovi ili neka druga mirovna misija došla na teren. Bez primirja i mandata UN nema plavih šlemova", podvukao je Fajman.

Komentarišući sankcije EU protiv Rusije, kazao da se problem time ne može rešiti.

"Mi smo uvek podržavali evropsko delovanje. Međutim, ne pripadamo onima koji stalno prete sankcijama i koji veruju da to može rešiti problem. Mi kažemo da su sankcije poslednje sredstvo za povećanje pritiska i da ih treba obazrivo primeniti. Austrija se nikada nije postavila na mesto vođe po pitanju uvođenja sankcija", objasnio je Fajman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: