Pakistan: Ranjen poznati novinar

Naoružani napadači pucali su i ranili u Karačiju jednog od najpoznatijih pakistanskih TV voditelja, poznatog po tome što je intervjuisao Bin Ladena posle 9/11.

Izvor: B92

Subota, 19.04.2014.

23:31

Default images

Policija je saopštila da su napadači otvorili vatru na automobil Hamida Mira u blizini aerodroma.

Mir je stigao avionom i uputio se ka privatnoj televizijskoj kući za koju radi, kada su ga presreli napadači u drugom automobilu i na motociklu i zapucali.

Voditelj Geo TV-a ranjen je sa tri metka, ali je u stabilnom stanju, dodali su zvaničnici.

I prethodno je bilo nasrtaja na život Hamida Mira, poznatog po tome što je bio prvi novinar koji je intervjuisao Osamu bin Ladena posle 11. septembra, izveštava BBC.

Pakistan je jedna od najopasnijih zemalja za medije, podseća britanski javni servis.

Napad su oštro osudili brojni pakistanski političari, među kojima i premijer Navaz Šarif. Prošlog meseca premijer Šarif je obećao da će uraditi više kako bi novinari bili zaštićeniji u Pakistanu.

Mirov brat, vodeći istraživački novinar u toj zemlji, optužio je državnu obaveštajnu službu (ICI) za ovaj napad, javlja izveštač BBC.

Kako tvrdi njegov brat, Mir je nedavno rekao porodici i kolegama kako je primio pretnje od te obaveštajne službe zbog svojih političkih stavova.

2012. pakistanski talibani su pokušali da ubiju Mira, stavivši oko kilogram eskploziva ispod njegovog automobila, ispred njegove kuće u glavnom gradu te zemlje, Islamabadu.

Ali, bomba na daljinsko upravljanje nije se aktivirala.

Talibani su pretili ovom voditelju i novinarima koji su izveštavali o ranjavanju tinejdžerke Malale Jusafzai. Talibani su tu devojčicu, koja je tada imala 14 godina, upucali jer je bila protiv njih, kako su saopštili, i jer se zalagala za sekularnu državu.

U 2013. godini u pakistanu je ubijeno pet novinara, a od ranih devedesetih stradalo je više od 50, izveštava BBC. Većina tih ubistava ostala je nerešena.

Prošlog meseca novinar Raza Rumi (Express news channel) izbegao je smrt, ali je njegov vozač stradao. Nakon toga odlučio je da, zbog pretnji, napusti zemlju, izveštava BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: