"Možda stopiramo brodove za Rusiju"

Francuska bi mogla da razmotri raskidanje ugovora o prodaji francuskih ratnih brodova Rusiji ako Vladimir Putin nastavi da "radi to što radi" u Ukrajini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.03.2014.

22:45

Default images

Ovo je danas saopštio šef francuske diplomatije Loran Fabijus.

"To je deo trećeg nivoa sankcija. Za sada smo na drugom nivou", rekao Fabijus za francusku televiziju TF1 i dodao da će i druge evropske zemlje takođe pooštriti sankcije.

Evropska unija i SAD danas su uvele sankcije protiv ruskih i ukrajinskih zvaničnika kao odgovor Moskvi na referendum o pripajanju Krima Rusiji. EU je uvela restrikcije viza i zamrzavanje imovine za 21 osobu, a Vašington je kaznio 11 osoba.

"Ako Putin nastavi da radi to što radi možemo da razmotrimo raskid ugovora o prodaji, a tražićemo od drugih, mislim posebno na Britance, da isto urade s imovinom ruskih oligarha u Londonu. Sankcije treba da pogode sve", rekao je Fabijus i dodao da bi raskid ugovora o prodaji brodova "Mistral" takođe bilo negativno za Francusku.

Francuska je 2011. potpisala s Moskvom ugovor o prodaji dva univerzalna desantna broda tipa "Mistral" za više od milijardu dolara.

Isključujući vojnu opciju, Zapad računa na efekat rastuće međunarodne izolacije Rusije.

Zapadne zemlje ostavljaju mogućnost uvođenja ekonomskih i privrednih sankcija Moskvi, što je nivo tri o kome govori francuski ministar, koje bi imale daleko veće posledice pošto su i SAD i EU među glavnim partnerima Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: