Ruska vojna vežba brine Belu kuću

Bela kuća ponovila je danas izrazila zabrinutost što Rusija "u lošem trenutku" održava vojnu vežbu duž rusko-ukrajinske granice.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2014.

20:21

Default images

"Pažljivo pratimo vojnu vežbu Rusije duž granice sa Ukrajinom. Očekujemo da Rusija bude transparentna vezano za aktivnosti i da izbegava provokativne akcije", rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.

Karni je naveo da se od Rusije očekuje da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i upozorio da Moskva "ne bi trebalo da preduzima korake koji bi mogli da budu pogrešno interpretirani ili da vode ka pogrešnim procenama tokom veoma delikatnog vremena (održavanja manevara)", prenela je agencija AFP.

Rojters podseća da je juče ruski predsednik Vladimir Putin naredio da 150.000 ruskih vojnika bude spremno za vojnu vežbu u blizini Ukrajine, a danas je Rusija stavila svoje borbene avione u stanje borbene gotovosti.

Bela kuća ponovila je danas upozorenje Kremlju zbog vojne vežbe, kao što su to uradili i drugi visoki američki zvaničnici, uključujući američkog sekretara odbrane Čaka Hejgela i američkog državnog sekretara Džona Kerija.

Keri je juče poručio Moskvi da bi bila "kobna greška da vojno interveniše u Ukrajini" i naveo da Vašington razmatra kreditne garancije SAD-a Ukrajini, u vrednosti do jedne milijarde kao i dodatna sredstva kao pomoć Kijevu.

"SAD, zajedno sa Evropom i drugima, spremna je da podrži program Međunarodnog monetarnog fonda da se ublaže posledice reformi na niska primanja Ukrajinaca", rekao je Karni.

Karni je potvrdio da kada je reč o američkoj pomoći, "Bela kuća nastavlja da razmotra niz opcija, uključujući kreditnu garanciju za podršku za ukrajinsku ekonomiju", navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: