"Dačićeva poruka motivisala Srbe"

Ketrin Ešton izrazila zadovoljstvo odzivom gašača na ponovljenim izborima na severu Kosova i pohvalila napore premijera Ivice Dačića na mobilisanju glasača.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.11.2013.

19:26

Default images

Impresionirana sam naporima koje su Dačić i njegov tim uložili u izborni proces na Kosovu”, rekla je Ešton obraćajući se novinarima nakon današnjeg sastanka ministara za inostrane poslove zemalja članica EU, dodajući da isto važi i za rukovodstvo u Prištini.

Visoka predstavnica je istakla da je odziv birača između 20 i 23 odsto "dobar rezultat s obzirom na okolnosti" i dodala da je Dačićev predizborni miting u Mitrovici bio veoma važan za izborni proces.

Videla sam da je na Dačićev miting u Mitrovici pre neki dan došlo preko 2.000 ljudi i smatram da je njegova poruka narodu da izađu na izbore bila izuzetno značajna”, poručila je Ešton.

Ona je, međutim, izbegla da komentariše pritužbe da je prilikom brojanja glasova bilo manipulacija, uz konstataciju da se još čeka na izveštaje posmatrača.

Visoka predstavnica je podsetila da će se Dačić uskoro (5. decembra) u Briselu ponovo sresti sa kosovskim premijerom Hašimomm Tačijem i da očekuje da će rezultat tog susreta biti pozitivan.

Ešton je rekla da je na današnjem sastanku ministarskog saveta bilo reči i o Bosni i Hercegovini, u vezi sa sprovođenjem odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić/Finci.

Ne želimo da BiH zaostane u evropskim integracijama dok ostane zemlje napreduju”, izjjavila je ona, ističući da i pored frustracija, narod u BiH zaslužuje evropsku budućnost.

Današnjim sastankom dominirale su teme vezane za Siriju, Egipat i Ukrajinu.

Zima je na pragu”, upozorila je Ešton govoreći o patnjama žrtava građanskog rata u Siriji i naglasila da se pristup humanitarnoj pomoći mora obezbediti svima kojima je potrebna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: