Gotova rasprava o budžetu za danas

Skupština Srbije završila je za danas raspravu o rebalansu državnog budžeta, a nastavak sledi sutra.

Izvor: B92

Utorak, 02.07.2013.

00:40

Default images

Raspravu je obeležila polemika predstavnika bivše i sadašnje vlade otome ko je odgovoran za lošu ekonomsku situaciju u zemlji, veliki budžetski deficit i nezaposlenost, kao i ko je doveo više investitora, a ko je više zadužio zemlju.

Poslanici vladajuće koalicije i Demokratske stranke optužili su se međusobno za loše ekonomsko stanje u zemlji i enormno bogaćenje za vreme krize, iako je i jedne i druge opominjao predsedavajući, jer je tema sednice rebalans budžeta.

Tokom jučerašnje načelne rasprave o rebalansu državnog budžeta poslanici opozicije su ocenili da je neodrživ i da ga neće podržati, dok poslanici vladajuće koalicije smatraju da su predviđene mere neophodne.

Predlogom rebalansa budžeta, manjak je povećan na 178,3 milijarde dinara, odnosno za 56,4 milijarde dinara u odnosu na originalni budžet.

Predloženo je da ukupni prihodi budžeta iznose 873,4 milijarde dinara, što je za 92,3 milijarde dinara manje od prvobitno predviđenih, dok će ukupni rashodi biti 1.051,7 milijardi dinara.

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić je tokom prvog dana rasprave u Skupštini Srbije kazao da su rebalansom budžeta za 2013. predviđenje uštede od 36 milijardi dinara i da je ključ uspeha rebalansa budžeta simultana primena mera koje je donela vlada.

On je kazao da su pored mera za stabilizaciju budžeta, uključuje i strukturne reforme u okviru kojih je okončanje restrukturiranja 179 preduzeća i izlazak države iz vlasništva ili upravljanja u pojedinim javnim preduzećima, kao i mere za poboljšanje investicione klime.

"To je jedan čitav segment reformi i vlada je apsolutno svesna da je potrebno da se sve te reforme izvedu istovremeno, odnosno simultano, kako bi dale efekat", istakao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: