Njegoš ide pred komisiju SPC?

Sveti mitropolit Petar Drugi Petrović Njegoš praznovaće se u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj svakog 19. maja, a konačnu reč o kanonizaciji daće Sabor SPC.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.05.2013.

21:38

Default images

Inicijativu i obrazloženje za kanonizaciju vladike Rada, vladara i pesnika, zvanično će da podnese mitropolit Amfilohije, možda već na sednici u utorak, pišu Novosti.

Prema crkvenim propisima, za upis u Diptih svetih potrebno je da se sa predlogom složi i posebna komisija sastavljena od arhijereja, koja će razmotriti predlog. Uzdizanje Njegoša za svetitelja na Cetinju izazvalo je dosta nedoumica čak i u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, gde se pod znak pitanja stavlja pravo ove eparhije da načini ovaj korak pre odobrenja najvišeg tela SPC.

"Sveci su se oduvek proglašavali, najpre na nivou vernog naroda i sveštenstva jedne eparhije", objašnjava protojerej Velibor Džomić, iz Pravnog saveta Cetinjske mitropolije. "Na liturgijski način Mitropolija je konstatovala poštovanje koje Petar Drugi uživa u Crnoj Gori kao svebožji čovek. Sabor SPC konstatovaće ovu činjenicu, posle čega sledi svečana liturgija sa čitanjem tropara. Njegoš je na ikoni predstavljen u arhijerejskim odeždama. U desnoj ruci drži lovćensku crkvu Svetog Petra Cetinjskog (koja je porušena i ustupila mesto Meštrovićevom mauzoleju), a u levoj svitak sa stihovima iz Luče".

"Crna Gora je imuna na inicijative kakva je Amfilohijeva ideja da Njegoša proglasi za sveca", izjavio je crnogorski premijer Milo Đukanović, i naglasio da ta država vodi računa o međuetničkim i međuverskim odnosima.

On je rekao da SPC ne razume promene kakve se dešavaju na srpskoj političkoj i društvenoj sceni i da, po inerciji, otvara pitanja koja mogu da kvare odnose Srbije sa susedima:

"Ubeđen sam da je prava reakcija stigla od državnih vlasti Srbije, koje su upozorile vladike SPC da politička pitanja ostave onima koji su na izborima dobili mandat".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: