22. maja počinje sezona štrajkova

U školama u Srbiji, članicama Unije sindikata prosvetnih radnika, u narednim nedeljama najavljena su čak tri štrajka upozorenja, piše Danas.

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2013.

21:11

Default images

Za sada je neizvesno da li će im se pridružiti i ostali sindikati obrazovanja.

S druge strane, Sindikat radnika u prosveti Srbije planira protest u Beogradu, ispred Vlade i Ministarstva prosvete, nezadovoljan sadržajem predloga zakona o osnovnoj i srednjoj školi, kao i izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Članice Unije stupiće u jednosatni štrajk upozorenja 22, a potom i 30. maja, neodržavanjem prvog časa u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni. Za 4. jun je zakazan jednodnevni štrajk i toga dana prosvetari neće raditi, već će se okupiti ispred svojih školskih uprava, najavio je za Danas Dragan Matijević, predsednik Unije, odluku Glavnog odbora.

Kao razlog za protest Matijević navodi to što Ministarstvo prosvete nije prihvatilo njihov predlog da u odeljenjima bude najviše po 25 učenika i da se uvede obavezno srednje obrazovanje. On tvrdi da bi se na taj način amortizovao problem viška zaposlenih koji će ostati bez časova, jer se u narednu školsku godinu upisuje 1.500 prvaka manje nego lane i oko 7.000 učenika u prvi razred srednje škole.

"Zahtevamo i odlaganje primene sistema finansiranja po učeniku koji će takođe dovesti do viška zaposlenih, jer nije uređena mreža škola. Pozivamo ministra prosvete da prihvati predloge sindikata i time izbegne velike probleme koji će nastati pred početak nove školske godine. Ovo je par ekselans sindikalno pitanje i ako se sindikati time ne budu bavili, nema razloga da postoje", kaže Matijević.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kaže za Danas da će u petak biti održan sastanak predsedništva na kome će sigurno biti doneta „neka odluka o štrajku“.

"Protest u Beogradu je gotovo izvestan, očekujemo da nam se pridruži i sindikat „Nezavisnost“. Novim zakonima o osnovnoj i srednjoj školi i izmenama krovnog zakona, koje bi uskoro trebalo da budu usvojene, nismo dobili ništa. Nemamo pravo da štrajkujemo, nemamo pravo da izađemo na ulicu, po ovom predlogu direktor škole treba da nam određuje šta možemo da radimo. Iako smo se dogovorili sa Ministarstvom prosvete da se prelazak na nov sistem finansiranja po učeniku odloži, oni su od toga odustali", kaže Brajković.

SRPSS je nezadovoljan i što se u predloženim izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja našla odredba da nastavnik u penziju odlazi sa 40 godina radnog staža ili 65 godina života.

"To je diskriminacija prema nastavnicima koji napune 40 godina staža. Oni su bili dobri studenti, na vreme su završili fakultete i zaposlili se. Ovakvo ograničenje ne postoji ni u jednoj delatnosti u javnim službama. „Nezavisnost“ i mi smo tražili da se omogući lokalnim samoupravama da iz sopstvenih sredstava povećaju plate nastavnicima, kao što je u predškolstvu. U tome nas nisu podržali Unija i Sindikat obrazovanja Srbije, iako u nekim gradovima, poput Beograda, postoji dobra volja da se to uradi. To bi se moglo sprovesti i u Novom Sadu, Inđiji, Raškoj...", kaže Brajković, uz napomenu da sada vaspitačica u Beogradu ima za 23 odsto veću platu od profesora koji radi u školi.

U Sindikatu obrazovanja Srbije Danas nije uspeo da dobije odgovor da li će se pridružiti protestima, jer je predsednik tog sindikata na službenom putu. U Granskom sindikatu prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ kažu da će verovatno podržati sindikalne kolege u najavljenim protestima, ali da još nisu upoznati sa detaljima. Predsednik GSPRS „Nezavisnost“ Tomislav Živanović ističe da taj sindikat sprema „ozbiljan štrajk“, koji bi mogao da se održi u oktobru, pred usvajanje budžeta za iduću godinu.

"Već smo počeli sa pripremama. Anketiramo članstvo da vidimo šta oni kažu. Od 2.000 članova sa kojima smo do sada razgovarali, oko 90 odsto je spremno da štrajkuje. Korekcija koeficijenata je naš osnovni zahtev, a sem toga tražimo reformu inspekcijske službe i odlaganje finansiranja po učeniku za 2020. godinu", kaže Živanović za Danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: