London je tmuran, ne dolazite

Britanija je krenula u negativnu kampanju o svojoj zemlji kako bi krajem godine sprečila imigracioni cunami iz Rumunije i Bugarske.

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2013.

20:32

Default images

"Imigranti ne dolazite u Veliku Britaniju. Ovde stalno pada kiša, nema posla, a i kad ga ima, slabe su zarade."

Posle olimpijskog sjaja, kada su Britanci ponosno uzdizali svoju zemlju u svetske visine, sada u Londonu razmišljaju da malo umrljaju tu sliku. Negativna kampanja o tmurnom vremenu, bez pravog leta i jadnom životu u memljivim iznajmljenim sobama trebalo bi da uplaši imigrante iz Bugarske i Rumunije, otkriva londonski "Gardijan", a prenosi "Politika".

Britanija se pribojava da će sa ukidanjem restrikcija krajem ove godine na Ostrvo stići između 250.000 i 425.000 radnika iz Rumunije i Bugarske. Ovaj imigrantski cunami mogao bi da se poredi samo sa talasom iz 2004. kada je osam zemalja nekadašnje istočne Evrope dobilo pravo da konkuriše na britanskom tržištu rada.

Istovremeno, desetina konzervativnih poslanika pritiska premijera Dejvida Kamerona da iskoristi najavljene pregovore sa Briselom i referendum o ostanku u UE koji je najavio za 2017. i da zahteva da se od ukidanja barijera za radnike iz Rumunije i Bugarske izuzme Velika Britanija.

Najviše podrške ima ideja da se otpočne sa negativnom kampanjom koja bi srušila lažnu sliku o tome da su engleske ulice popločane zlatom i da njima teče med i mleko.

Naglasak kampanje bi, sem na poslovično lošem vremenu, bio i na lošim uslovima rada.

Mediji su pokušaj da se Britanija prikaže u što lošijem svetlu kako bi se ogadila Rumunima i Bugarima dočekali sa tipično engleskim smislom za humor. "Gardijan" je pozvao čitaoce da upotrebe maštu i uruže svoju zemlju. Najboljim negativnim sloganima londonski list posvetio je dve stranice.

"Još od velike suše u Engleskoj kiša ne prestaje", "Leto je, ali život nije lak pod oblačnim nebom", "Nebo je sivo osam meseci u godini, bolje idite u Majami”, "Engleska rivijera, zemlja surove ironije", "Ne dolazi, Ostrvo je već prepunjeno", neki su od najuspešnijih slogana za odvraćanje Rumuna i Bugara.

Cela priča je moguće prenaduvana, ističe „Gardijan” navodeći da je od 23 miliona Rumuna dva i po miliona već emigriralo u neku od zemalja EU. "Oni koji su hteli da odu iz svoje zemlje, već su otišli."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: