Odbrana traži oslobađanje Stanišića

Zastupnik odbrane bivšeg načelnika Državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića zatražio je pred Haškim tribunalom oslobadjajuću presudu za svog klijenta.

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2013.

19:44

Default images

Odbrana tvrdi da tužilaštvo nije dokazalo nijednu tačku iz optužnice koja se Stanišiću stavlja na teret. Stanišić je zajedno sa nekadašnjim pomoćnikom Frankom Simatovićem, optužen da je od 1991. do 1995. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), čiji je cilj bio progon nesrpskog stanovništva sa područja BiH i Hrvatske.

Cilj UZP, kako se tvrdi, ostvarivan je putem zločina "Crvenih beretki", "arkanovaca", "Škorpiona" i drugih paravojnih i policijskih jedinica pod kontrolom SDB Srbije.

"Stanišić bi trebalo da bude oslobodjen po svim tačkama optužnice i da izadje iz ove sudnice kao slobodan čovek, bez mrlje na savesti", istakao je branilac Vejn Džordaš u završnoj reči odbrane.

Obrana ne smatra da je "bila greška krivično goniti Stanišića", ali da je na sudjenju pokazano tek da je "bio načelnik SDB u vreme rata".

"Bilo bi nemoguće biti efikasan načelnik DB za vreme krvavog gradjanskog rata, a ne biti blizak dogadjajima", rekao je Džordaš, istakavši da je "na osnovu toga stvorena teze o krivici koja na prvi pogled izgleda u redu, ali se te sumnje ne mogu pretvoriti u dokaz izvan razumne sumnje".

Prema navodima odbrane, tužilaštvo je moralo da dokaže da kontakti koje je Stanišić imao sa "mnogim ključnim igračima" u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, "nisu bile njegove zakonske dužnosti".

"Stanišić jeste bio na sastancima bivšeg predsednika Srbije i SRJugoslavije Slobodana Miloševića, i rukovodstava Srba iz Hrvatske i BiH, ali nije mogao da iznese neslaganje sa politikom. To smo znali od samog početka sudjenja", rekao je Džordaš.

"Tužilaštvo mora da dokaže da su ti kontakti bili u svrhu pomaganja izvršenja zločina, a ne deo njegove zakonske dužnosti", istakao je branilac.

Odbrana je ukazala da Stanišić "nikada nije bio nacionalista, da nije smatrao da su Srbi superiorni" i da je "uradio ono što bi uradio svaki

čovek sa principima".

Osvrćući se na zahtev tužilaštva da se dvojici optuženih izreknu kazne doživotnog zatvora, Džordaš je rekao da je to "težak čin, a činiti to bez dokaza, neće pomoći reputaciji ovod suda".

Odbrana tvrdi da je Stanišić "sačuvao razum u vreme kada su svi postali nerazumni, uveravao lidera Srba u Hrvatskoj Milana Babića da treba da prihvati Vensov mirovni plan i održavao kontakte sa medjunarodnom zajednicom".

"Takva dela su dokazana, a ne navodi, izmišljotine i glasine koje su

iznosili nepouzdani svedoci", rekao je Džordaš.

Tužilaštvo, prema navodima odbrane, nije dokazalo ni da je Stanišić bio desna ruka Slobodana Miloševića, niti da su "Škorpioni" bili pripadnici SDB.

U dokaznom postupku je "zloupotrebljen materijal, tako je je materijal vezan za delovanje Željka Ražnatovića Arkana 1994. i 1995. povezan sa 1992. i 1993. godinom", naveo je Džordaš.

U nastavku iznošenja završnih reči, sudu će se obratiti i odbrana Franka Simatovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: