Abas najavio palestinsko pomirenje

Palestinski predsednik Mahmud Abas najavio je danas kraj petogodišnje podele između svoje sekularne partije i islamističkog Hamasa.

Izvor: B92

Petak, 04.01.2013.

18:43

Default images

"Uskoro ćemo povratiti jedinstvo", poručio je Abas u unapred snimljenom govoru emitovanom preko televizije na proslavi osnivanja Fataha, u gradu Gazi, prvoj posle 2007.

Islamistički Hamas, koji vlada pojasom Gaze više od pet godina od kako je silom preuzeo vlast od sekularnog rivalskog Fataha, dozvolio je tu proslavu.

Hamasovci su u decembru slavili svoju godišnjicu na Zapadnoj obali, kojom dominira Abasov Fatah. To je odraz smanjenja napetosti između te dve najveće palestinske organizacije.

"Pobeda je blizu i mi ćemo se sastati s vama u Gazi u bliskoj budućnosti. Gaza je prva palestinska teritorija oslobođena od okupacije (Izraela) i (jevrejskih) naselja i mi želimo dizanje blokade kako bi bila slobodna i povezana s ostatkom nacije", kazao je Abas, kako prenosi AFP.

U gradu Gazi okupile su se stotine hiljada ljudi noseći žute zastave Fataha i fotografije Abasa. Zvaničnici Fataha kažu da se odazvalo pola miliona pristalica te organizacije, a Hamas tvrdi da ih je bilo oko 200.000. Zabeleženi su neki sukobi između rivalskih grupa u Fatahu, ali nije bilo nasilja između pristalica Hamasa i Fataha.

Abas i vođa Hamasa Kaled Mašal potpisali su dogovor o pomirenju 2011. godine u Kairu, ali nikada nije primenjen. U govoru tokom posete Gazi prošlog meseca Mašal je apelovao na pomirenje i nacionalno jedinstvo.

"Palestina je za sve nas, mi smo partneri u toj zemlji. Hamas ne može bez Fataha, ni Fatah bez Hamasa, ni jednog pokreta", rekao je on, kako podseća BBC.

Hamas se ne slaže s Fatahom u odnosu prema Izraelu i odbija da odbaci nasilje i pravo te zemlje na postojanje, kao i ranije sporazume između Palestinske uprave, u kojoj dominira Fatah, i Izraela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: