Erdogan: Turska cenjena širom sveta

Za Tursku je 2012. bila veoma uspešna jer su ostvareni projekti koji su tu zemlju svrstali u red zemalja koje ceni ceo svet, kaže premijer Redžep Tajip Erdogan.

Izvor: B92

Subota, 29.12.2012.

18:03

Default images

"U toku 2012. godine smo ostvarili projekte o kojima smo ranije vekovima mogli samo da sanjamo. Realizovali smo projekte, kako u zemlji tako i širom sveta, koji su Tursku učinili jednom od zemalja koju svi poštuju i cene", kazao je on u tradicionalnom godišnjem obraćanju naciji.

Navodeći da je izgrađeno blizu 60 škola širom Turske, a obrazovni sistem učinjen mnogo demokratičnijim i efikasnijim, Erdogan je naveo i da je započela izgradnja največeg Tunela u Evropi.

"Gradimo moderni tunel dužine 14.700 metara, koji će povezati Tursku sa srednjom Azijom. Ovo će biti treći najveći tunel u svetu", kazao je turski premijer, prenela je agencija Anadolija.

On je naglasio da Turska gradi i jedan od najvećih plinovoda u Evropi koji će osigurati protok gasa iz Azerbejdžana, i podsetio da je Turska ove godine proizvela i tenk "altaj", što je dodatno ojačalo vojne kapacitete zemlje.

Takođe, pokrenuto je oko 150 proizvodnih pogona vrednosti 16 milijardi turskih lira (oko osam milijardi evra) i da je u prethodnoj godini osigurana stipendija za blizu 1,2 miliona učenika i studenata.

Prema rečima Erdogana, Turska je ušla u društvo zemalja koje imaju potrebne kapacitete za proizvodnju sopstvenih satelita.

"Ove godine smo proizveli domaći satelit 'gokturk-2', koji je uspešno lansiran, dok smo prošle godine lansirali satelit 'rasat'. Tako je Turska postala jedna od 25 država koje proizvode vlastite satelite", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: