Lekić kandidat DF za predsednika CG

Miodrag Lekić biće nezavisni kandidat Demokratskog fronta na predsedničkim izborima u Crnoj Gori na proleće naredne godine.

Izvor: B92

Subota, 29.12.2012.

17:55

Default images

Lider Nove srpske demokratije i član Predsedništva DF-a Andrija Mandić je kazao novinarima da je Lekić tom opozicionom savezu pristupio kao nestranačka ličnost, zbog čega ne treba da čudi što će na predsedničkim izborima nastupiti kao nezavisni kandidat.

"DF pruža Lekiću bezrezervnu političku, logističku i svaku podršku da kao nezavisna ličnost, zajedno sa drugim političkim, kulturnim i NVO snagama, ostvari širok društveni konsenzus zasnovan na demokratskim vrednostima, sa ciljem da bude izabran za predsednika svih građana Crne Gore", rekao je Mandić nakon sednice Predsedništva DF-a.

On smatra da je Lekić ličnost koja će vratiti dostojanstvo instituciji predsednika Crne Gore, koja je degradirana, a da će, takođe, ostati lider DF-a.

"Iako smatramo da bi podrška svih opozicionih partija bila od šireg interesa, DF ostavlja strankama da sagledaju i definišu svoje stavove i donesu odluke u skladu sa svojim viđenjima, celishodnosti učešća na predsedničkim izborima", rekao je Mandić.

On je istakao da DF ostaje otvoren za saradnju sa svim opozicionim činiocima, povodom predsedničkih izbora, i da Front ne interesuje ko će biti predsednički kandidat vladajuće koalicije.

U crnogorskoj javnosti postoje oprečna mišljenja o tome da li aktuelni predsednik Filip Vujanović ima pravo na još jedan mandat. On je do sada dva puta biran za predsednika, ali postoji dilema da li mu se računa prvi mandat, s obzirom da Crna Gora tada nije bila nezavisna država.

Vujanović je, prema istraživanju javnog mnjenja, najpopularniji političar u Crnoj Gori, a podjednako uživa poverenje i Crnogoraca i Srba.

Socijaldemokratska partija (SDP), manji partner u vladajućoj koaliciji, međutim, smatra da Vujanović nema zakonsko pravo na još jedan predsednički mandat.

Vujanović je u petak izrazio uverenje da bi pobedio na predstojećim predsedničkim izborima ako ga Demokratska partija socijalista (DPS) ponovo kandiduje na tu funkciju.

On smatra da bi izbornu pobedu zaslužio kvalitetom svog rada, pomocijom Crne Gore, politikom pomirenja i dobrosusedskih odnosa, kao i afirmacijom države u međunarodnoj zajednici.

"Moram dobiti više glasova nego što sam dobio na prošlim izborima, ako se DPS odluči za mene kao predsedničkog kandidata. Ako se DPS odluči da neko drugi može dobiti više glasova od mene, onda sam ja u obavezi da tog nekog drugog podržim", kazao je on.

Vujanović smatra da samo DPS može da predlaže i bira svog predsedničkog kandidata, i da tu ne treba da se meša SDP.

Prema zakonu, predsednik Skupštine Ranko Krivokapić dužan je da raspiše predsedničke izbore najkasnije 120 dana pre isteka mandata aktuelnom predsedniku. To znači da Krivokapić mora raspisati izbore do 20. januara, a oni se moraju održati najkasnije do 20. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: