Bitka za novo porodilište u Preševu

Preševo će, posle 15 godina, ponovo dobiti porodilište. Fond B92 se uključio u akciju nabavke opreme, za koju je potrebno sakupiti 40.000 evra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2012.

18:48

Default images

Adaptacija prostora u lokalnom Domu zdravlja, gde će biti smešteno porodilište, završena je i do sredine naredne godine ono će početi da radi.

Trudnice s područja Preševa od naredne godine neće više morati da sa porađaju u 30 kilometara udaljenoj bonici u Vranju.

Nedavno udata, Maljinda Hamidi srećna je što će je poroditi lekari kod kojih i odlazi na kontrolne preglede u preševskom domu zdravlja.

„Meni će to mnogo značiti. Pre svega što neću morati da idem negde daleko i zato se osećam mnogo sigurnije“, kaže Meljinda.

Opština Preševo ima najmlađu populaciju u Srbiji, a prosečna starost stanovnika je 29 godina.

Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo, kaže da se i u tako mladoj sredini beleži pad nataliteta, ali očekuje da će stanje da se poboljša kada porodilište počne da radi.

Zgrada porodilišta površine 800 kvadratnih metara imaće dve sale za porođaj i pet soba za pacijente.

Za građevinske radove do sada je potrošeno 50 miliona dinara, a još toliko biće obezbeđeno za nastavak radova, tvrdi predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković.

U Preševu se godišnje rodi između 400 i 500 beba.

Fond B92 se uključio u akciju nabavke opreme za porodilište u Preševu i poziva sve koji su u mogućnosti da pomognu svojim donacijama. Procenjeno je da je potrebno oko 40.000 evra da bi se ovo porodilište opremilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: