Vučić: SNS ima većinu u Beogradu

Prvi potredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je da SNS ima većinu za vođenje Beograda, ali da se on u to neće mešati. Poslanici DS napustili sednicu.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 29.11.2012.

18:44

Default images

„Što se tiče većine u Beogradu, ja se tu neću mešati, a nema potrebe da budete nervozni. Neću da odgovaram ni Milanu Krkobabiću, ni vama. Ako me neko pita ko ima većinu, kažem da mislim da imamo većinu, a ona će biti zasnovana na pravu i broju odbornika, ako do toga dođe“, rekao je Vučić.

On je to rekao odgovarajući na pitanje poslanika DS Janka Radakovića da li nameravaju da kupe odbornike za promenu vlasti, kao što je to učinjeno u Zrenjaninu i u beogradskoj opštini Zvezdara.

Vučić je pozvao Radakovića da za to donese dokaze i da će biti procesuirani svi koji daju i primaju mito, ali i naveo da razume poslanika DS koji želi, kako je naveo, da se dodvori novom predsedniku te stranke Draganu Đilasu.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije je naveo da ne treba da se stvara nervoza kada je reč o većini u Beogradu. "Mislim da imamo većinu koja će biti zasnovana na pravdi i broju odbornika", rekao je Vučić.

On je kazao da se razmatraju svi slučajevi kupovine glasova i dodao da je tim povodom uhapšen i predsednik opštine Bojnik.

"Nisam ja primao satove od kriminalaca, nego vaši funkcioneri. Svako ko je vršio krivična dela odgovaraće. Odgovaraće ljudi i iz SNS, ali i DS", rekao je Vučić odgovarajući Radakoviću na pitanje.

Inače, nešto kasnije poslanici Demokratske stranke napustili su sednicu Skupštine Srbije zato što je poslaniku te stranke Janku Radakoviću predsedavajuća parlamenta Vesna Kovač oduzela reč.

Nedopustivo je što je potpredsednica parlamenta onemogućila poslanicima DS da na sednici govore o sumnjama o korupciji u opštini Zvezdara, ocenio poslanik demokrata Božidar Đelić.

U Skupštini Srbije se održava sednica na kojoj predstavnici Vlade odgovaraju na pitanja poslanika.

U skupštinskoj sali su prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministri Goran Knežević, Velimir Ilić, Milan Bačević, Alisa Marić, Slavica Đukić Dejanović i Zorana Mihajlović.

Poslovnikom je predviđeno da svakog poslednjeg četvrtka u mesecu od 16 do 19 sati članovi Vlade odgovaraju na pitanja poslanika.

"Moramo da sprovedemo sporazume s Prištinom"

Vučić je izjavio da Srbija mora da sprovede sporazum o integrisanom upravljanju administrativnom linijom između centralne Srbije i Kosova, koji je dogovoren s Prištinom.

"Da li volimo sve što mora da se uradi? Ne, i to je pravo mučenje. Moramo da preduzmemo ono što mislimo da je najmanje loše u ovom trenutku. Nismo slučajno danas pozivali na jedinstvo, jer nam se sve srušilo kao kula od karata zbog višedecenijske loše politike", kazao je Vučić, odgovarajući u Skupštini Srbije na pitanje poslanika Demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića.

Vučić je kazao da Srbija nastoji da izgubi najmanje što mora i da dobije najviše što može u uskom manevarskom prostoru kada je reč o Kosovu u kojem je, kako je naveo, teško raditi.

"Molim vas za tu vrstu razumevanja. U najtežim uslovima gledamo kako da izađemo iz toga. Ponašamo se racionalno", kazao je Vučić, koji je pozvao i DSS, za koju je naveo da je velika stranka, da u tome pomogne Vladi Srbije.

On je naveo da je na prvu pomisao da Srbija ne prihvati sporazume postignute u Briselu s Prištinom na svakom mestu u zapadnoj Evropi i zapadnom svetu predstavnicima Srbije rečeno da Srbija onda nije kredibilan partner s kojim može da se razgovara.

"Razgovarao sam s najvišim predstavnicima EU i dobio sam takav odgovor", rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija ne može sebi da priušti odustajanje od sprovođenja tih sporazuma i istakao da će dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu Srbije u EU biti znak da je Srbija pravno uređena zemlja u kojoj strani investitori mogu da posluju.

Vučić je polemisao i sa liderom LDP Čedomirom Jovanovićem o predloženom zakonu o javnim preduzećima.

"Ispitaćemo i slučaj Nacionalne štedionice"

Prvi potpredsednik Vlade Srbije je izjavio da će u ispitivanju spornih privatizacija jedan od glavnih predmeta biti i slučaj Nacionalne štedionice i da su do sada završena i dva slučaja spornih privatizacija, kao i da očekuje će do kraja godine biti završene istrage u bar još dva.

"Završena su dva predmeta, od 24 slučaja spornih privatizacija, ušli smo u treći i očekujem da do Nove godine bar jos dva predmeta budu završena i da Tužilaštvo može da preduzima određene pravne radnje", rekao je Vučić.

Odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije, on je rekao da je su slučajevi 24 sporne privatizacije veliki, složeni i kompleksni predmeti, pa ih nije lako brzo uraditi ispitati i u saradnji sa Tužilaštvom pokrenuti potrebne radnje.

Vučić je napomenuo da su u rad uzeta 24 slučaja čiju je istragu tražila EU, prema preporuci Saveta za borbu protiv korupcije, jer Vlada nije želela da je optužuju za selektivnu pravdu.

Na pitanje dokle se stiglo sa nalaženjem strateškog partnera za Železaru "Smederevo", on je rekao da je juče u Beogradu bio direktor Uralvagon zavoda, ruske kompanije sa kojom se pregovara o strateškom partnerstvu.

"Razgovori sa Uralovagon zavodom su intenzivni i mi očekujemo da sa jednom od najvećih ruskih kompanija završimo taj posao i zaposlimo radnike smederevske železare i smanjimo iznos novca koji se za tu železaru daje iz budžeta", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: