Teže do zvanja doktora nauka

Iz Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje najavljuju da bi uskoro mogli biti formulisani minimalni uslovi za izbor u nastavnička zvanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.11.2012.

23:26

Default images

Prema novim kriterijumima bi budući kandidati teže nego sada dolazili do zvanja nastavnika.

Nacrt minimalnih kriterijuma za izbor u zvanja nastavnika biće obavezujući za sve visokoškolske ustanove u Srbiji, a predviđaće pooštravanje kriterijuma i veću odgovornost komisija za izbor.

Kako je izjavio Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje predviđene su velike novine sa kriterijumima koji bi morali da budu različiti, prilagodjeni strukama za koje se nastavnici biraju.

"Nisu ista dostignuća koja treba da se uzmu u obzir kada se biraju nastavnici. I mi smo zato hteli da to ide u široku javnu diskusiju, kako bi svaka struka mogla da odredi svoje mesto u ovakvom sistemu. Mi smo pokušali da to uradimo kad se radi o pravnim, ekonomskim naukama, koje su dosta delikatne kada se radi o bodovanjima, kada se radi o nauci. Pa ćemo da vidimo šta će biti sa time. A što se tiče straga od toga da neko sutra možda neće biti izabran..pa taj strah treba da ostane. To bolje da bude trema nego strah, pa da se pišu radovi. Nauka ukoliko nije svetska, i nije nauka. Mislim da bi sve to trebalo da bude podstrek za mlade da se bave naukom na način na koji to rade njegovi vršnjaci u svetu", kaže Stanković.

Tomislav Živanović predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", za B92 kaže da pooštravanje kriterijuma neće imati smisla ukoliko ne dodje i do većih novčanih ulaganja u obrazovni sistem Srbije.

"U poslednjih desetak godina kriterijumi su izuzetno pooštreni. Ali nije stvar samo u pooštravanju kriteriju za izbor nastavnika, treba obezbediti kvalitetne uslove rada gde bi imali kvalitetne doktorske disertacije, gde će doktoranti stvarno da rade. U suprotnod doćiće da bez obzira na kriterijume, neće napredovati srpska nauka. Ako pooštrimo kriterijume u ovakvoj situaciji, bićemo u situaciji da najmanje u Evropi izdvajamo za nauku i gde mi to idemo i kojim putem, i dokle ćemo da stignemo?", kaže Živanović.

Tekst treba uskoro da bude na javnoj raspravi i na KONUS-u, telu sačinjenom od predstavnika državnih i privatnih univerziteta u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: