Blumberg zbog uragana podržao Obamu

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg kaže da zbog borbe protiv klimatskih promena i posledica koje je ostavio uragan, na predsedničkim izborima podržava Obamu.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2012.

22:08

Default images

Bivši republikanac, a sada nezavisan političar koji je u trećem mandatu gradonačelnika Njujorka, do sada je bio kritičan i prema demokrati Obami, i prema kandidatu republikanaca Mitu Romniju.

Iako se super-oluja Sendi koja je početkom nedelje pogodila veliki deo istočne obale SAD, smatra natpolitičkim pitanjem koje nije tema kampanje za izbore u utorak 6. novembra, Obama je svojim reagovanjem ostavio povoljan utisak.

Pored Blumberga, pohvalne reči za Obamu je imao i guverner Nju Džersija i uticajni republikanac Kris Kristi.

U članku za svoju novinsku agenciju (bloomberg.com), gradonačelnik Njujorka je napisao da su "razaranja koja je uragan Sendi doneo Njujorku i većem delu severoistoka SAD - gubitak života, gubitak domova i ekonomski gubitak - jasno pokazala koliki je ulog na predsedničkim izborima u utorak".

On je naveo da je u poslednjih 14 meseci uprava Njujorka zbog uragana bila primorana da dva puta iseljava delove grada, što je posledica klimatskih promena.

"Predsednik Barak Obama je preduzeo velike mere za smanjenje potrošnje ugljenika", navodi Blumberg dodajući i da se republikanac Romni nekada zalagao za borbu protiv klimatskih promena, ali da je promenio stav.

Blumberg dodaje da je Romni "takođe imao razumne stavove o imigraciji, ilegalnom oružju, pravu na pobačaj i zdravstvenoj zaštiti. On je međutim promenio mišljenje o svim tim pitanjima, a čak je protiv modela zdravstvene zaštite koji je proglasio u Masačušetsu", gde je bio guverner.

Navodeći da, kada glasa, na umu ima budućnost svoje dve kćerke, Blumberg kaže da jedan od kandidata smatra da bi trebalo zadržati pravo žene na izbor, dok drugi to ne veruje; jedan smatra da je jednakost u braku saglasna s američkim putem do slobode, drugi u to ne veruje.

"Jedan vidi klimatske promene, kao urgentan problem koji preti našoj planeti; drugi to ne veruje. Želim da naš predsednik naučne podatke i regulisanje rizika stavi iznad izborne politike", navodi Blumberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: