Ima li piromana u Srbiji?

Iza velikih šumskih požara često se krije ljudski faktor, ali razlog nije zadovoljstvo počinioca već uglavnom interes, piše Politika.

Izvor: Politika

Petak, 14.09.2012.

23:25

Default images

Tokom leta na izmaku objavljivane su informacije o otkrivanju piromana koji su potpaljivali šumske požare u državama juga Evrope.

Posebno zanimljiva je bila vest iz Hrvatske da je pilot „kanadera” u okolini Zadra, pred samo izbacivanje „vodene bombe”, iza vatrogasaca koji su gasili obode požara primetio čoveka koji ide za njima i potpaljuje vatru.

"U bližoj prošlosti nismo imali klasične piromane, kojima izazivanje požara predstavlja zadovoljstvo kojem se ne mogu odupreti. Jedan slučaj koji bi se donekle mogao podvesti pod takvo ponašanje zabeležen je na području Šapca, gde je jedan maloletnik podmetao požare. Sa druge strane, na poligrafu u našem centru u Kragujevcu otkrili smo osumnjičenog za izazivanje velikog prošlogodišnjeg šumskog požara u mestu Ušće kod Kraljeva što je, kako je rekao, uradio da bi spalio borove za koje je bio uveren da mu „vuku” vodu", kažu u Grupi za kriminalističku psihologiju Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP-a Srbije, čiji pripadnici rade i na „detektoru laži”.

Tekst možete pročitati na sajtu Politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: