Ombudsman: Overite knjižice za decu

Zaštitnik grđana smatra da RFZO krši prava dece kada odbija da im overi zdravstvene knjižice zbog toga što poslodavac roditeljima ne uplaćuje osiguranje.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 26.06.2012.

12:12

Default images

U saopštenju zaštitnika građana poziva se Fond da toj deci bez odlaganja overi zdravstvene knjižice, jer, kako je navedeno, pravo deteta na zdravstvenu zaštitu ne može zavisiti od neizvršavanja obaveza trećih lica i postaje obaveza države ukoliko ona ne može da obezbedi finansijsku disciplinu.

"Zaštitnik gradjana je Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje preporučio da deci podnosilaca pritužbe, koji su se obratili ovoj instituciji, prizna status lica koja ne ostvaruju pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i da bez odlaganja overi njihove zdravstvene isprave", istakla je služba zaštitnika građana.

Nezakonito postupanje Fonda, konstatuje u saopštenju Zaštitnik građana, omogućava trećim licima (poslodavcima roditelja, odnosno članova porodice preko kojih su deca osigurana) da svojim neodgovornim i kažnjivim ponašanjem sopstvenu odgovornost prevale i na decu.

Takvo ponašanje je rezultiralo kršenjem prava deteta na ostvarivanje obaveznog zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite, upozorava Zaštitnik gradjana koji smatra da pravo deteta ne može zavisiti od (ne)izvršavanja obaveza trećih lica.

"Ono je zajemčeno Ustavom Republike Srbije, te je obaveza države da neposredno snosi i troškove ostvarivanja ovog prava ako ne može da obezbedi finansijsku disciplinu obveznika doprinosa", nagvedeno je u saopštenju.

Potom je reagovalo Ministarstvo zdravlja koje je navelo da će Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje uputiti preporuku da se deci, studentima do 26 godine, ali i trudnicama omogući overa knjiižica iako njihovim članovima porodice poslodavci ne uplaćuju redovno doprinose za zdravstveno osiguranje, najavila je danas pomoćnica ministra zdravlja Dubravka Šaranović.

Šaranović je rekla da je ministarstvo uvažilo preporuku zaštitnika građana i da će mišljenje proslediti RFZO.

"Ministarstvo će dati i dodatnu preporuku da se knjižice overe i trudnicama, tačnije ženama pre porodjaja i 12 meseci nakon porodjaja, odnosno da se za njih, kao i kod dece promeni osnov osiguranja ukoliko njihovim članovima porodice poslodavac ne uplaćuje redovno doprinose", kazala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: