Makedonija od Kosova traži begunce

Makedonija zatražila od kosovskih vlasti da provere da li su na terotoriji Kosova Alil Demiri i Afrim Ismailović, osumnjičeni za ubistvo pet Makedonaca.

Izvor: Tanjug

Petak, 04.05.2012.

13:23

Default images

Kosovski ministar Bajram Redžepi kaže da će begunci, ukoliko budu pronađeni na Kosovu, biti uhapšeni.

Protiv dvojice osumnjičenih su podnete krivične prijave za terorizam, a izdata je i poternica u Makedoniji i međunarodna preko Interpola. Kosovska policija još proverava da li su prebegli na područje Kosova.

"Makedonska policija je zatražila da se utvrdi identitet nekoliko osoba za koje oni pretpostavljaju da su na Kosovu. Odmah smo počeli da radimo na tome, ali provera još traje", izjavio je portparol kosovske policije Baki Keljani dnevniku "Nova Makedonija".

Na konferenciji za novinare kada je obelodanjeno hapšenje 20 osumnjičenih u vezi ubistva petorice ljudi kod Smiljkovskog jezera 12. aprila, ministarka unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska je rekla da su dvojica od petorice protiv kojih su podnete krivične prijave za terorizam, od kojih se trojica sumnjiče da su izvršili ubistvo, uspela da pobegnu na Kosovo, ali niko zvanično ne može potvrditi gde su ova dva begunca.

Na početku istrage je MUP Makedonije zatražio pomoć od nadležnih institucija u susednim zemljama u vezi ovog najkompleksnijeg slučaja u istoriji makedonske policije, tvrdeći da se ta pomoć uglavnom svela na deklarativnu, ali ne i konkretnu.

Redžepi: Uhapsićemo begunce

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je da će osumnjičeni za petostruko ubistvo u Makedoniji, ukoliko budu pronađeni na Kosovu, biti uhapšeni, prenose makedonski mediji.

Redžepijevu izjavu za internet portal "Tribina šćiptare" danas su objavili makedonski mediji.

"To je osnova protokola o saradnji između policija obe zemlje. Dve policije će saradjivati da bi se ovaj slučaj rasvetlio", kazao je on.

Redžepi je naveo da će osumnjičeni za ubistvo, ukoliko su na Kosovu, biti uhapšeni, a njihova ekstradicija biće u nadležnosti kosovskog ministarstva pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: