Josipović: Dobra vest za Srbiju

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da je hapšenje poslednjeg haškog begunca Gorana Hadžića dobra vest za međususedske odnose i samu Srbiju.

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2011.

14:04

Default images

"To je dobro sa stanovišta pravde, međususedskih odnosa, ali i za samu Srbiju", rekao je Josipović.

"Bez obzira na to što se s hapšenjima kasni, pravda je spora, ali dostižna", rekao je Josipović novinarima u Rijeci i dodao da se nada da će "Haški sud na najbolji način odraditi taj posao".

Komentarišući činjenicu da su i Hadžić i Ratko Mladić na kraju uhapšeni na području Srbije, Josipović je rekao da to pokazuje da nije u svim zemljama bilo volje za saradnju sa Hagom, ali da je dobro da se Vlada Srbije odlučila za punu saradnju.

"Znamo da u mnogim zemljama nije uvek bilo volje za saradnju sa Haškim tribunalom. Dobro je da se konačno i vlada u Srbiji odlučila za punu saradnju, to je dobro sa stanovišta pravde, to je dobro za naše međususedske odnose, to je dobro i za samu Srbiju", kaže on.

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog veća, kaže što se tiče saradnje sa Hagom to je sigurno zadnja preprepka po pitanju "velikih riba".

"Međutim, kada je u pitanju saradnja Hrvatske i Srbije u svim onim pitanjima koja su ostala otvorena, u onim stvarim gde treba pokazati da su naša pravosuđa sposobna pravedno, nepristrano suditi za ratne zločine taj posao još ostaje", kaže Pupovac. Nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine uhapšen je rano jutros u blizini Krušedola. Među prvima koji su pozdravili hapšenje Hadžića je i nekadašnja glavna tužiteljka haškog suda Karla del Ponte, a stižu brojne reakcije i domaće javnosti i analitičara, dok svetski mediji izveštavaju o hapšenju poslednjeg haškog begunca. Bivši predsednik Republike Srpske Krajine se pred Haškim tribunalom u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Hadžić je deveti haški begunac kojeg je Srbija uhapsila u poslednjih osam godina.

Hadžić osuđen u Šibeniku na 20 godina zatvora

Županijski sud u Šibeniku osudio je 1995. Gorana Hadžića i još desetak optuženih u odsustvu na po 20 godina zatvora, zbog prekomernog gađanja područja Šibenika i Vodica višecevnim bacačima raketa "oganj" i "orkan" 1992. i 1993. godine, kada je Hadžić bio na dužnosti predsednika samoproglašene Republike Srpske Krajine, podsetila je Hrvatska televizija.

Kako izveštava Hrvatska televizija, Hadžić je na tu funkciju izabran 26. februara 1992. i zadržao se do decembra 1993. pa mu je presuđeno zbog komandne odgovornosti.

Za njim je 2003. šibenska policija raspisala i poternicu po nalogu županijskog suda u Šibeniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: