"I mi možemo da vodimo istragu"

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da srpsko pravosuđe ima kapaciteta za istragu o trgovini organima Srba i nealbanaca.

Izvor: Beta

Nedelja, 26.12.2010.

11:24

Default images

"Istragu mogu da sprovode ili srpsko pravosuđe, ili Euleks ili albansko, ili svo troje zajedno“, rekao je Vukčević.

„Srpsko pravosuđe je spremno, sposobno i ima kapaciteta da sudi bilo kome", dodao je Vukčević.

On je podsetio da je tužilaštvo, gotovo tri godine, vodilo glavnu reč u toj istrazi, dalo kompletan materijal Diku Martiju, izvršilo provere i krenulo u pretkrivični postupak, istražujući sudbine 400 do 500 ljudi koji su nestali i za koje postoji sumnja da su im bili vađeni organi.

"Imamo tri predmeta koja vodimo ovde i ukoliko se ispune procesne pretpodstavke mi imamo kapacitete da bilo kome sudimo u Srbiji. Imamo i određena ograničenja, osnosno nemogućnost da dođemo do mesta izvršenja i do osumnjičenih za ove užasne zločine", naglasio je Vukčević.

Po njegovoj oceni, nakon izveštaja Martija, jasno je da se preko takvih monstruoznosti ne može preći, da zločin ne može proći nekažnjeno i da se sve mora istražiti do kraja.

Srpski tužilac je rekao da će usvajanje izveštaja Martija na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, omogućiti nastavak istrage u Srbiji, Albaniji i na Kosovu i Metohiji, mobilizaciju svih pravosuđa u regionu u pravcu otkrivanja odgovornih i internacionalizaciju tog "fenomena".

"Bilo bi dobro da se ta rezolucija usvoji jer bi to bilo priznanje celokupnom našem radu i radu Dika Martija na ovom predmetu“, istakaoje Vukčević napominjuću da će to dati dodatnu težinu slučaju trovine organima u cilju istine i pravde za žrtve.

Na pitanje da li bi slučaj trgovine organima mogao da preuzme Međunarodni krivični sud u Hagu, Vukčević je ocenio da bi internacionalizacija tog slučaja bila dobra ideja ali da, s obzirom na izjave ključnih međunarodnih faktora, ne zna da li je to moguće sprovesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: