Tadić razgovarao sa Fileom

Predsednik Srbije Boris Tadić je razgovarao sa evropskim komesarom za proširenje Evropske unije Štefanom Fileom o evropskim integracijama Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2010.

22:30

Default images

File će srpskim vlastima uručiti Upitnik Evropske komisije, čije je popunjavanje jedan od uslova za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

On će premijeru Mirku Cvetkoviću predati Upitnik o zahtevu za članstvo Srbije u Evropskoj uniji. Cvetković i File će zatim održati konferenciju u Palati Srbija i učestvovati na sednici Saveta za evropske integracije.

File će o evropskim integracijama razgovarati na radnom ručku i s predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović i šefovima
poslaničkih grupa.

Kako je najavila Delegacija EU u Srbiji, File će razgovarati i s ministarkom pravde Snežanom Malović.

Dolazak evropskog komesara u Beograd usledio je nakon što je Savet ministara EU 25. oktobra zatražio od Evropske komisije da izradi mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Mišljenje predstavlja procenu Evropske komisije o ispunjavanju uslova za članstvo, kao i spremnosti da se uđe u pregovore o članstvu.

Direktor Centra za novu politiku, Vladimir Todorić je rekao da očekuje da će se posle predavanja upitnika, rasprava o Evropskim integracijama voditi o vrlo konkretnim pitanjima, na koje Vlada mora da ponudi jasne zakonske i sistemske odgovore.

"Nije u pitanju samo dve, tri ili četiri hiljade pitanja već je bitno da se napravi jedan sistemski zaokret, ponajviše oko deset ključnih uslova koje je Evropska komisija formulisala i koji se tiču nezavisnosti regulatornih tela, reforme pravosuđa, blanko ostavki, restitucije, ekonomskih reformi i naročito borbi protiv monopola“, rekao je Todorić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: