Štrajk policije sutra od 7 ujutro

U petak, tačno u 7 ujutro, srpska policija prestaje sa radom, potvrđeno je za B92 u Udruženim sindikatima policije.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.11.2010.

10:08

Default images

U štrajk stupaju članovi Nezavisnog sindikata policije i još šest nereprezentativnih policijskih sindikata, ali ne i Sindikata policije Srbije.

Kako navode, narednih pet dana neće raditi šalteri za izdavanje dokumenata, neće obezbeđivati ni sportske manifestacije, neće asistirati ni pri sudskim izvršenjima, dok će na granicama detaljno pregledati putnike i namerno usporiti ulazak i izlazak iz zemlje.

Štrajku će se priključiti i vatrogasci, ali zbog specifičnosti posla, taj štrajk neće uticati na građane.

Policajci kažu da njihova prosečna plata iznosi oko 30.000 dinara i traže njeno povećanje od 40 odsto, kao i poboljšanje ukupne situacije u policiji.

Odluka o održavanju generalnog štrajka bila je zamrznuta do danas, jer su sindikalci čekali odgovor Vlade Srbije, očekujući konkretniju ponudu, ali kažu da je ona izostala.

Predsedavajući Predsedništva Nezavisnog sindikata policije Velimir Barbulov rekao je da će policajci dolaziti na posao ali da, po prijemu naloga za izvršenje zadatka, neće odlaziti u redovne patrole već će ostajati u stanici i reagovati samo u slučaju da je izvršeno neko krivično delo.

Barbulov je ponovio da policajci ne traže povećanje plata "iz hira" već samo traže da se poštuju njihova prava iz Zakona o policiji, koja se odnose na plaćanje prekovremenog i rada za praznik i u smenama. On je dodao da sa predstavnicima Vlada Srbije policijski sindikati nemaju kontakt jer im je juče premijer Srbije Mirko Cvetković rekao da ih nije primio na pregovore već samo na razgovor.

"A bez pregovora nema ni sporazuma", rekao je Barbulov.

"Nismo zadovoljni onim što nam je vlada ponudila. Ispada da to što je dao, on je to nama bacio kao kosku i rekao podelite to s Ministarstvom. Zašto bi se mi otimali oko toga kao oko nekog plena. Nismo baš toliko bedni da bi to morali da činimo u životu. Nama je navodno određena milijarda koju treba da podelimo a to će biti u decembru, tako da bi dobili jednu jednokratnu pomoć i jedno redovno povećanje od 4 odsto koje ide u februaru za januarsku platu", kaže Barbulov za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: