Paulin Dvor: Izvinjenje Josipovića

Zločini zaslužuju osudu, žrtve naš pijetet, a oni koji su ostali iza žrtava zaslužuju naše izvinjenje, izjavio je Ivo Josipović u Paulinom Dvoru.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 04.11.2010.

17:02

Default images

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović istakao je da će Hrvatska progoniti svaki zločin bez obzira na to ko ga je počinio.

Josipović je odajući poštu žrvama zločina u Paulinom Dvoru, kod Osijeka, zajedno sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem izrazio uverenje da će svi zločini biti kažnjeni i da će takva politika omogućiti pomirenje ljudi na ovim prostorima.

Josipović je rekao da zločini ne zastarevaju i da će Hrvatska, kao država koja poštuje svoje i međunarodno pravo, progoniti svaki zločin bez obzira na to ko ga je počinio.

"Izražavam uverenje da će svaki zločin biti kažnjen i takva politika će omogućiti pomirenje među narodima", kazao je hrvatski predsednik.

On je rekao i da država, koliko god istorija bila teška i neugodna, ne sme da učestvuje u zataškavanju zločina.

"Svaki zločin će naići na odgovor pravne države i takva politika je temelj na kome se gradi Hrvatska kao deo međunarodne zajednice", poručio je Josipović.

Predsednik Srbije Boris Tadić je istakao da je u Paulinom Dvoru odao poštu svim žrtavama rata u Hrvatskoj srpske nacionalnosti, dok je na Ovčari odao poštu svim žrtvama hrvatske nacionalnosti.

To činim danas u Hrvatskoj, to sam činio juče u Bosni i Hercegovini i tu ću činiti sutra gde god da su stradale nevine žrtve, poručio je Tadić.

Tadić je ocenio da je tokom 1990-ih godina vladala politika koja je smatrala da će kroz nanošenje zla drugom narodu otvoriti perspektivu sopstvenom narodu.

"To je štetna i opasna politika koja proizvodi nesreću. Siguran sam da Srbija i Hrvatska imaju bolju perspektivu od one koja nas je zadesila u 20. veku", rekao je Tadić.

Tadić je ranije danas, zajedno sa Josipovićem, položio vence na spomen-obeležje masovne grobnice u Ovčari i pri tom se izvinio nevinim žrtvama.

Pratite posetu predsednika Tadića Hrvatskoj - “Put ka pomirenju“

Šta se dogodilo u Paulinom Dvoru 1991.

U Paulinom Dvoru nedaleko od Osijeka u decembru 1991. ubijeno je 18 srpskih civila i jedan civil mađarske nacionalnosti.

Iz osvete zbog ubistva hrvatskog vojnika, pripadnici Hrvatske vojske su zatvorili meštane u jednu kuću, kako bi ih posle iskoristili u razmeni zarobljenika, ali su u noći između 11. i 12. decembra svi pobijeni.

Jutro nakon masakra tela su, osim jednog koje tada nije primećeno, u crnim kesama prebačena u vojni magacin Lug, blizu sela, i tamo sahranjena, a onda na njih nagomilana pokvarena vojna vozila.

Nekoliko dana kasnije to je područje zauzela JNA, ali nije otkriveno šta se nalazi u magacinu.

Nakon rata,1997. godine posmrtni su ostaci pretovareni u plastičnu burad i pod pratnjom vojne policije i obaveštajnih službi prevezeni u Liku kraj Gospića, gde su iskopani 2002. godine.

Kod leševa su nađene i lične karte, a identifikaciju je olakšalo i to što su bili u buradima osiječkog proizvođača.

Tadašnja glavna haška tužiteljka Karla del Ponte lično je od državnog tužioca Mladena Bajića tražila brzu i delotvornu istragu.

Sudsko veće osiječkog Županijskog suda proglasilo je 8. aprila Nikolu Ivankovića krivim za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom u Paulinom Dvoru i osudilo ga na zatvorsku kaznu od 12 godina, dok je drugi optuženik Enes Viteškić oslobođen optužbe.

Optužnica ih je teretila da su, kao pripadnici 130. brigade Hrvatske vojske, nalazeći se u tom trenutku van dužnosti, zajedno sa više nepoznatih osoba, naoružani vatrenim oružjem i ručnim bombama, otišli u Paulin Dvor i iz osvete usmrtili 18 civila.

Ivankoviću je presudom Vrhovnog suda Hrvatske 10. maja 2005. godine preinačena prvostepena presuda i zatvorska kazna mu je povećana na 15 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: